GO SDP:Obilježili Dan pobjede,Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Povodom Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana danas je položeno cvijeće kraj spomen obilježja na Partizanskom spomen groblju Karaula, te spomen obilježju šehidima i palim borcima odbrambeno osloboilačkog rata u Gradskom parku, kao i pred bistu narodnog heroja Nesiba Malkića.

“Svi borci koji se bore za odbranu zaslužuju počast, oni koji daju svoje živote zaslužuju nezaborav”, rekao je u svom današnje obraćanju prisutnima na Partizanskom spomen obilježju Karaula Mensur Galvić, član Predsjedništva GO SDP Živinice.Naglasio je da je počastvoan što ima priliku na ovako značajnom datumu obratiti se javnosti:

“Dnašnji 9.maj je trostruko važan:kao prvo to je Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, to je i Dan Evrope, ali i Dan naših Zlatnih ljiljana”.

Istakao je važnost obilježavanja ovih istorijskih datuma i rekao je:

“I nije to samo kamen “iznad glave”, to je svjedočanstvo o herojstvu i domoljublju zaštitnika moje i tvoje budućnosti.I oni platiše najveću cijenu kako bi nama obezbijedili život i domovinu.I kao u priči o dobru i zlu zaboravljamo te žrtve i to zaduženje naših heroja.Možda iz ideoloških, a možda i zbog usađenog materijalizma, u zaborav pada spoemink palim borcima NOR-a.To”kamenje”, taj simbol borbe zapušten i skrnavljen bude kurtoazno prepoznat dva puta, a u izbornim godinama i malo više od strane aktuelne vlasti.Danas, kada u cijeloj Evropi slavimo Dan pobjede nad fašizmom i Evropa ga slavi kao svoj dan, mi u Živinicama jedini spoemnik i artefakt te borbe pretvaramo u mjesto opijanja, skrivenog mjesta za narkomane”.

Gdje nestade onaj bosanski čovjek,onaj iz pjesme, onaj što mnogo više voli nego mrzi, onaj što poštuje tuđe, a svoje voli?-pita se Mensur i dodaje:

“Dignimo glas, ne radi sebe,nego radi onih koji nas zadužiše i zarad svih koji će nas naslijediti.Očistimo dušu bosansku, a onda i mjesta zaborava”.

Cvijeće na Partizanskom spomen obilježju povodom Dana pobjede, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana, položili su predstavnici gradsker uprave,GOSDP i Sekcije Zlatna dob  GO CK Živinice.

Evo ukratko podsjećanja na istorijski završetak Drugog svjetskog rata:

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta.

Veliki doprinos pobjedi nad fašizmom dala je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, pod vodstvom tadašnje Komunističke partije Jugoslavije i njenog vođe Josipa Broza Tita.

Takođe, u sastavu NOV Jugoslavije bili su i živinički partizani, koji su vodili velike borbe protiv njemačkih snaga i domaćih izdajnika.U borbama za oslobođenje Živinica, osim partizana s područja naše općine, još su učestvovali i partizani Tuzla, Kladnja, Birča, Ozrena, Srebrenika, Romanije, Majevice i Trebave.

Tu su bile udarne brigande XV majevička,XVI muslimanska, XVIII hrvatsko-istočnobosanska, II krajiška i V krajiška, V krajiško-kozarska, XII krajiška, XVII majevička, XIX birčanska, XX romanijska, XXI istočnobosanska, VII banijska-hrvatska, VIII banijska -hrvatska, I,II,III,IV i V vojvođanska,VI,IX,I,XIV i XXIII srpska divizija, XXIII,XXIV i XIV srpska divizija.

U znak sjećanja na doprinos oslobođenju i pobjedi nad fašizmom, u Živinicama na Karauli je podignut spomenik palim partizanima u Drugom svjetskom ratu.Spomenik je rađen u tri faze-0d 1956.godine-, ima obelisk visine 6 metara i spomen ploču sa imenima palih boraca, a konačno je izgrađen 1986.godine./Š.G./