GO SDP:Saopštenje za javnost

Osim prepoznatljivih fraza aktuelnih vlasti tipa “problem će konačno biti riješen”, poziranja pred kamerama pored pompezno najavljivanih projekata, utrošenih 1,8 milona KM za vodovod “Barice”, svjedoci smo u 21. vijeku katastrofalne i nepodnošljive za život nestašice vode. Ovaj problem se ne odnosi samo na užu gradsku zonu i prigradske mjesne zajednice, jer je stanje sa vodosnabdijevanjem još i teže u MZ Donje i Gornje Dubrave, Đurđeviku, Starom Đurđevuku i Kovačima.

Od pompezno najavljivanih projekata vodosnabdijevanja građani za sada ne osjećaju pozitivne retultate na svojim česmama. Pored toga samo rijetkima je poznat podatak koliko je sredstava utrošeno u projekat rekonstrukcije rezervoara Trokino brdo u Dubravama. A kao rezultat tih “ulaganja” Dubravci nemaju nikakve koristi jer vode gotovo da i nema na česmama. Da li je i sa kojim sredstvima pomognut vodovod Sinac-Rijeka koji snabdijeva oko 10.000 stanovnika u tri MZ-e?!

Mi iz GO SDP Živinice tražimo od rukovodstva JP Vodovod i kanalizacija da objavi tačan raspored režima redukcije vode, kao i da bez prikrivanja istine, objave sa kojim količinama vode svakodnevno raspolažemo. SDP Živinice nema ništa protiv kulturne afirmacije naših sugrađana naprotiv, ali u ovom teškom vremenu kada građani nemaju vodu – osnov života, otvarati sebilj, fontanu, plaćati pijaniste, tenore i glumce iz Sarajeva može se smatrat licemjerstvom.

I dok nam u vremenu pandemije sa svih strana poručuju “temeljito perite ruke sapunom i vodom”, nedopustivo je da su u ovom epidemiološki teškom i složenom vremenu škole i JZU Dom zdravlja Živinice suočeni sa gotovo cjelodnevnom nestašicom vode. Za sapun ćemo se nekako snaći, ali za vodu jako teško./Tim za informiranje GO SDP Živinice/