Gornje Dubrave: Obilježen Dan nezavisnosti BiH

Danas je u Gornjim Dubravama bilo svečano, kako to i priliči ovom mjestu, gdje je obilježen 1.mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.Savjet Mjsene zajednice G.Dubrave organizovao je svečanu sjednicu, koju su svojim prisutvom uveličali brojni aktivisti ovog kraja,među ostalima bio je i predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić.

Voditelj svečanog programa Elvir Krivalić pozdravio je prisutne i ukratko podsjetio na ovaj značajan datum. Potom je intonirana državna himna BiH i odata počast palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata minutom ćutnje i učenjem fatihe.

Prije početaka svečane sjednice članovi Savjeta MZ i drugi učesnici manifestacije položili su cvijeće kraj spomen obilježja palim šehidima kod škole u G.Dubravama, a posjetili su i mezar narodnog heroja Nesiba Malkića u mjesnom mezarluku, gdje su takođe položili cvijeće i odali počast ovom istaknutom heroju odbrambeno oslobodilačkog rata.

Predsjednik Mjesne zajednice Gornje Dubrave Emir Malkić čestitao je prisutnima Dan nezavisnosti BiH, a potom je govorio o važnosti ovog velikog praznika:

“Na referendumu 29.februara i 1.marta 1992.godine građani su odabrali cjelovitu, nezavisnu, demokratsku, slobodnu i za sve građane ravnopravnu BiH.Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.

Koristim priliku da na ovaj poseban dan za sve nas, da vam poklonimo obnovljene prostorije sale za sastanke naše mjesne zajednice, koja je finansirana dijelom koncesionih naknada i vlastitim prihodima MZ Dubrave Gornje.Želja nam je da kroz razne edukativne programe približimo građane jedne prema drugima, ojačamo patriotizam koji nam danas evidentno nedostaje i ne smijemo ga izgubiti. Pružanjem prilike da mladi kroz političko kulturne sadržaje ojačaju maticu društva, a samim tim ojača i samu državu Bosnu i Hercegovinu, koju su nam u amanet ostavili naši šehidi”, rekao je Malkić.

U nastavku svečanosti prisutnima se obratio predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić, koji je čestitao Dan državnosti BiH i poručio da ovako veličanstveni skupovi, kakav je juče bio u Živinicama i danas u Gornjim Dubravama, doprinose jačanju BiH i pokazuju da su Živinice u svemu prve.

U ime gradonačelnika Živinica čestitke je uputio sekretar općine Živinice Suad Butković, kao i vijećnik u Gradskom vijeću Živinice Fehim Šljivić.

U kulturno zabavnom dijelu programa učestvovali su učenici Osnovne škole Dubrave i muzička grupa “Bir Bošnjak”.Svečanosti su nastavljene narodnim veseljem ispred zgrade MZ Dubrave Gornje./Š.G./