Gradski odbor Naroda i Pravde Živinice

Poštovani,
Posljednjih dana građane Živinica je potresla nesreća u kojoj su živote izgubili Izet i Mirnes Salkanović. Veliki je to gubitak, posebno za njihove najmilije, ali i čitavu zajednicu. Nesreća se dogodila na Rajskom jezeru u Bašigovcima, jezeru koje je već uzelo previše mladih života.

Pitamo se uvijek, je li baš moralo tako biti?

Ovo jezero tokom toplih ljetnih dana predstavlja jedno od mjesta gdje naši sugrađani, ali nerijetko i kupači iz okolnih gradova, traže osvježenje tako da postaje sve popularnije mjesto za ovakav vid odmora i rekreacije.

Gradsko vijeće je dalo kompleks Rajskog jezera na upravljanje Kajak kanu klubu Bašibegovci, iako ovaj kompleks nije bio uređen po propisima i standardima koje mora imati ovakav kompleks.

U razgovoru sa roniocima koji su uspjeli da pronađu i izvuku tijela unesrećenih, saznali smo da je teren jako nepristupačan, posebno za loše plivače, da je jezero na par metara od obale dubine i preko 7-8 metara, sa travom ili šikarom u priobalnom dijelu i na dnu jezera, što predstavlja dodatnu opasnost za loše plivače.

Iz svih ovih razloga Gradski odbor Naroda i Pravde Živinice zahtijeva od Gradskog vijeća da prije nego što eventualno ponovo izda Saglasnost za korištenje ovog jezera urade slijedeće:

1. Ograde neuređeni dio jezera
2. Obavezno angažuju certificirane spasioce na jezeru

U suprotnom tražiti odgovornost i od onih koji su dali Saglasnost za korištenje jezera.Ova Inicijativa će biti upućena prema Gradskom vijeću kao i prema Gradonačelniku, a sve u cilju da spriječimo slične nesreće i gubitak uglavnom mladih života./Press služba  Gradski odbor Naroda i pravde Živinice/