“Igre bez granica”:Krah izvoza kornišona na strano tržište

Naši poljoprivrednici se susreću s mnogo teškoća, pogotovu oni izvozno orijentisani.U posljednje vrijeme se dešava da zbog dugog čekanja na graničnim prelazima dolazi do zakašnjenja isporuka, proizvodi se kvare i to ne može proći na stranom tržištu.

O teškoćama navedene prirode agronom Suad Selimović iz Privredne komore TK kaže:

“Imali smo sastanak 07. jula u VTK/STK Sarajevu i to izvoznici i prevoznici svježeg voća i povrća.Uputili smo zahtjev za hitan sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara, ministrom spoljne trgovine, ministrom sigurnosi, Vlada Republike Srpske i Federacije BiH i niko do sada se nije javio.U Gradišci na graničnom prijelazu i sa jedne i druge strane u to vrijeme je ukupno izbrojano preko 50 hladnjača sa utovarom, koje će ostati za naredne dane.Nakon dugog čekanja danas smo imali slučajeve da se kornišoni nisu mogli plasitrati na tržištu Njemačke”.

Ovo su fotografije sa istovara kornišona danas u 12 sati u Njemačkoj, koji više nije za upotrebu, te kupac ne želi da ga preuzme. Hladnjača sa utovarenim kornišonom je čekala 2 dana na graničnom prijelazu Gradiška. Cijeli utovar ide na uništenje koje plaća naša firma koja izvozi. Plaćen krastavac, transport, carinska dokumentacija, uništenje proizvoda sve ukupno košta 50.000,00 KM, kaže nam Suad Selimović.