Imenovanja:Djeca bez roditeljskog staranja su djeca svih nas

Osjećamo profesionalnu i moralnu odgovornost da reagiramo povodom aktuelne situacije po pitanju imenovanja Sadika Ahmetovića za novog direktora JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla.

Deset godina nakon slučaja seksualnog zlostavljanja devetogodišnje djevojčice od strane dva starija štićenika-maloljetnika u Javnoj ustanovi „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla i osuđujuće presude za četiri uposlenice ove Ustanove, koje su svjesno propustile da postupaju po važnim propisima i vrše nadzor nad štićenicima, te djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu, ovu Ustanovu ponovo potresa skandal izazvan neodgovornim odnosom Upravnog odbora ove Ustanove i Vlade Tuzlanskog kantona.

Imenovanjem Sadika Ahmetovića za novog direktora ove Ustanove,unutar koje djeluje I Prihvatilište za djecu koja su žrtve nasilja I eksploatacije,bosanskohercegovačka javost, uključujući i nevladin sektor, je uznemirena, s obzirom na to da je Ahmetović, prije desetak godina, u vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine bio upletenu aferu seksualne zloupotrebe maloljetnice u Srebrenici.

Smatramo da na mjestu direktora ove i sličnih ustanova, koje brinu o najranjivijoj kategoriji djece,moraju biti osobe koje svojim znanjem i iskustvom u radu sa djecom, i, nadasve, moralnim karakteristikama, bez ijedne mrlje na profesionalnom ili privatnom planu, zaslužuju ovu veoma društveno odgovornu funkciju.

Stoga zahtijevamo od Vlade Tuzlanskog kantona da odmah povuče odluku o imenovanju novog direktora JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ u Tuzli,te da na ovu poziciju imenuje kompetentnu, a ne politički podobnu osobu, koja u široj javnosti, a posebno kod djece, uživa ugled i uliva povjerenje, a što trenutno nije slučaj.

U POTPISU:
1. Mreža „Snažniji glas za djecu“
2. UG „Naša djeca“ Sarajevo
3. UG „Zemlja djece u BiH“
4. COI „Step by Step“ Sarajevo
5. „In fondacija“ Banja Luka
6. UG „Zdravo da ste“ Banja Luka
7. UG „Naša djeca“ Zenica
8. UG „Nova generacija“ Banja Luka
9. Udruženje roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama “Sunce” Mostar
10. UG „ToPeeR“ Doboj
11. Organizacija za djecu i mlade “Osmijeh za Osmijeh”, Tuzla
12. UG „Budućnost“ Modriča
13. UG „Srce na dlanu“ Banja Luka
14. Omladinski pokret Revolt Tuzla
15. Udruženje žena „Žena Plana“ Makljenovac, Doboj
16. Fondacija “Lara” Bijeljina
17. Save the Children za sjeverozapadni Balkan
18. Hope and Homes for Children u Bosni i Hercegovini
19. Udruženje Mreža za izgradnju mira

Saopštenje Vlade TK u povodu imenovanja direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja

Uzimajući u obzir iskazani interes javnosti u pogledu imenovanja Sadika Ahmetovića na poziciju direktora JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, u cilju osiguravanja transparentnosti, a radi boljeg razumijevanja ove situacije, Vlada Tuzlanskog kantona želi javnosti prezentirati sve činjenice ovog imenovanja.

Naime, na raspisani Javni konkurs za izbor i imenovanje direktora JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja prijavio se samo jedan kandidat, Sadik Ahmetović. Cijeneći ovu jedinu pristiglu prijavu Upravni odbor (imenovan u martu 2017.godine) je konstatovao da Ahmetović ispunjava sve uslove propisane konkursom, kao i da kandidat nikada nije procesuiran, optužen, niti osuđen za krivično djelo koje mu se u kuloarima i javnom diskursu stavlja na teret.

Uzimajući u obzir sve navedeno, Upravni odbor Doma je imenovao Ahmetovića na poziciju direktora Doma.

U cijelom ovom procesu, imajući u vidu sve navedeno Vlada Tuzlanskog kantona nije imala formalno – pravnog razloga zbog kojeg ne bi dala svoju saglasnost za imenovanje.

Ovim putem Vlada Tuzlanskog kantona poziva nadležne inspekcijske i druge eventualno nadležne organe, da provjere ispravnost provedene procedure i utvrde osnovanost ovog imenovanja, a Vlada će postupiti u skladu sa njihovim nalazom./Odjeljenje za informisanje Vlade TK/