ISS bogatija za 8 cetrificiranih spasilaca

U Ljubuškom je održan drugi ovogodišnji Osnovni kurs potrage i spašavanja (SAR) u organizaciji Gorske Službe Spašavanja Bosne i Hercegovine.

Polaznici kursa su kroz tri dana intenzivne obuke svladali uvodne pojmove suvremene teorije traganja, vještine orijentacije, kartografije i digitalne kartografije, svladali korištenje mobilnih aplikacija koje se koriste u akcijama i GPS-a, učili o taktikama traganja, organizaciji potražnih akcija, vještinama vođenja tragača u terenu i kroz nekoliko praktičnih vježbi uvježbavali izvedbe potražnih akcija.

Osnovni kurs potrage i spašavanja (SAR) predstavlja jedan od dva uvodna i obavezna kursa budućih gorskih spasilaca, bez obzira za koje i za koliko se kategorija  odluče obučavati u nastavku svog djelovanja u gorskim službama spašavanja.

Domaćin kursa bila je Gorska služba spašavanja Ljubuški, a pohađali su ga budući gorski spasioci iz osam stanica gorskih službi spašavanja (ISS Živinice, GSS Jablanica, GSS Grude, GSS Mostar, HGSS Mostar, GSS Novi Grad Sarajevo, HGSS Čapljina i GSS HBŽ)/Tim za medije/