Iz aktivnosti Fondacije tuzlanske zajednice

Kroz realizaciju projekta ˝Podsticanje građanskog učešća, društvene odgovornosti i razvoja zajednica u Tuzlanskom kantonu˝, svoja iskustva i dobra prakse u razvoju lokalnih zajednica, od ove godine, Fondacija tuzlanske zajednice prenosi i na ostale općine Tuzlanskog kantona.

Finansijska, edukativna i savjetodavna podrška građanskim inicijativama je do 2012. godine, bila usmjerena isključivo za područje Grada Tuzle. Narednih osam godina, svoje aktivnosti, Fondacija je proširila na susjedne općine i gradove, odnosno Lukavac, Kalesiju, Živinice i Srebrenik.

U okviru novog projekta, u saradnji sa Mrežom aktivnih zajednica, početkom jula 2020.godine, održan je dvodnevni trening na temu „Organiziranje zajednice“, u kojem su učestvovali aktvisti i lideri u civilnom sektoru, te predstavnici savjeta mjesnih zajednica iz cijelog Tuzlanskog kantona. Stečena znanja o modelima organiziranja zajednice primijenice u radu i vođenju svojih udruženja i mjesnih zajednica.

˝Trening je od izuzetnog značaja za sve nas koji djelujemo u savjetima mjesnih zajednica, ali i u organizacijama civilnog društva. Bilo bi dobro da se treninzi organizuju češće tako da što veći broj ljudi može steći znanja iz ove oblasti, kako i na koji način da sarađuju i da svoju zajednicu učine boljom. Činjenica je da su mnoge zajednice pasivne i angažman za promjene leži isključivo u entuzijazmu pojedinaca”, komentar je jednog od 25 učesnika prvog kruga treniga./Tim za medije/