IZ Živinice:Obilježili mjesec rođenja Božijeg poslanika Muhameda

Po Hidžretskom kalendaru ušli smo u mjesec rebiu-l-evvel u kome muslimani širom svijeta obilježavaju rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.Dan njegovog rođenja, 12. rebiu-l-evvel, ove godine pada na 8.10.2022.

Širom naše lijepe Bosne i Hercegovine tradicionalno se obilježava mjesec rođenja Božijeg poslanika Muhamneda kroz razne sesije, tribine, promocije knjiga, manifestacije, te korisna predavanja o Muhammedu a.s.

Centralna svečanost obilježavanja mevluda Medžlisa Živinice upriličena je u prvoj sagrađenoj džamiji na području našeg grada, u džematu Rudar, kod efendije Vehbije Mujezinovića koji se uz svoj vrijedni džemat pokazao kao izuzetan domaćin na ovoj manifestaciji.

Prenosimo vam neke od poruka ove mevludske svečanisti:

“Nijedna ličnost kroz svjetsku historiju nije ostavila ni izbliza takav trag na čovječanstvo kao nas poslanik Muhammed a.s.

Život, riječ i djelo poslanika Muhammeda a.s. su pravilo ponašanja za svakog muslimana širom svijeta.

Muhammed a.s. je bio dosljedan u vjeri i širokogrudan u životu prema svim ljudima bez obzira na vjeru i naciju. Odlika svih Božijih poslanika je moralnost, a najmoralniji, najčestitiji i najodabraniji među njima bio je Muhammed a.s. Za sebe je rekao: “Poslan sam da usavršim moral kod ljudi!”

Zato i kažemo da je Muhammed a.s. milost svjetovima!

U vremenu u kojem se ljudska vrijednost mjeri prema količini imetka kojeg posjeduje, ili prema broju pratilaca na društvenim mrežama, tj. popularnosti, ili prema fizičkom izgledu, čovječanstvo je zapostavilo unutarnju ljepotu. Čovjekova sreća je unutar njega samoga, pa otuda on ne može pronaći sreću u njegovoj vanjštini. Ljudima je potreban uzor! Čovječanstvu je potreban primjer! A najljepši uzor je naš Poslanik! Upravo je Muhammedovo a.s. ponašanje bila svjetiljka koja je svijetlila nad tminama kroz historiju”.

Svim čitateljima koji obilježavaju mevlud zelimo
MEVLUD ŠERIF MUBAREK OLSUN!