Izvor Selsebil:Obilježen Dan bijelih traka

Udruženje “Izvor Selsebil”, pridružena članica AKOS-a, u saradnji sa JU OŠ “Druga osnovna škola“ i UG Sumejja su danas, 31. maja, obilježili “Dan Bijelih traka“ sa našim sugrađanima, kao i buđenje uspomena na stradanje, odnosno na one golgote kroz koje su prošli Bošnjaci u Prijedoru.

Naime, u maju mjesecu 1992. godine u Prijedoru, srpske vlasti su izdale naredbu po kojoj Bošnjaci moraju na svojim kućama istaknuti bijele čaršafe, a prilikom izlaska iz svojih domova obavezni su bili da na rukama nose bijele trake. Mi danas na određeni simboličan način želimo našim sugrađanima evocirati uspomene kroz ono što su prošli Bošnjaci Prijedora, jer je to drugo mjesto po stradanju u Bosni i Hercegovini. U Prijedoru je bilo 4 koncentraciona logora kroz koji je prošlo oko 50 hiljada bošnjaka i to je mjesto u kojem je ubijeno tri hiljade sto sedamdeset i dva civila od kojih je stotinu i dvoje djece.

Prijedor je mjesto gdje je otkrivena najveća masovna grobnica, a to je Tomašica koja simbolizira i žrtvu Have Tatarević kojoj su četnici, odnosno njene komšije, ubili šest sinova i njenog supruga.

Mi želimo na ovaj način da razvijamo svijest o prisjećanju na ono što se dešavalo u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Želimo da se zahvalim svim članovima udruženja, kao i svim našim partnerima koji su nam se priključili u ovoj aktivnosti, te sugrađanima koji su svjesni kroz sve ono što smo prošli u proteklom periodu i koji neće dozvoliti da sve to ode u zaborav./Ibro Ćasurović, predsjednik Udruženja Izvor Selsebil/