Jedni prljaju- drugi čiste prirodu

-Rijeka Lašva očišćena od otpada koji dolazi sa divljih deponija

Godinama već građani Viteza i okolnih mjesta smještenih uz rijeku Lašvu se suočavaju sa problemom divljih deponija i otpadom koji se nepropisno odlaže u rijeku. Stanje se najviše pogorša nakon kiše, ali i kada nema padavina rijeka se nekada, kako je kazao Novak Šarić, tajnik Udruge sportskih ribolovaca Viteza, doslovno ne vidi od  otpada.

Stoga je neophodno nekada i na mjesečnom nivou čistiti Lašvu od otpada, a upravo prije nekoliko dana ova Udruga je u saradnji sa kompanijom Molson Coors BH i njihovim brendom Ožujsko pivo organizovala akciju čišćenja vodotoka i obala rijeke Lašve na mušičarskoj stazi. Akcija je održana u sklopu kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“, koju Ožujsko pivo provodi već nekoliko godina, a s ciljem da rijeke, jezera i planine naše zemlje održi čistima i lijepima.

U toku ove akcije očišćen je vodotok rijeke Lašve cijelom dužinom staze i prikupljene su velike količine različitog otpada koji je sortiran, a koji su na deponiju odvezli radnici komunalnog preduzeća Vitkom Vitez.

„Stanje na ovoj lokaciji je uvijek loše. Zbog toga mi mjesečno ili jednom u dva mjeseca organizujemo akcije čišćenja kako bismo ljepotu naše rijeke učinili vidljivom . Svaki put prikupimo ogromne količine otpada koji dolazi sa obližnje divlje deponije, od organskog do neorganskog otpada. Ovaj put najviše smo prikupili plastike, flaša i drugog otpada, a u akciji je učestvovalo više od 15 volontera“, kazao je Šarić.

Plastični otpad koji su prikupili volonteri su dali Edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Duga“ Novi Travnik koji su to prodali, a ostali otpad su odvezli komunalni radnici.

Na području opština koje su u slivu rijeke Lašve nalazi se više od 200 divljih deponija. Prvi predusov za nestanak ovih deponija je organizovan i redovni odvoz otpada, a zatim i učinkovitiji rad i saradnja inspekcija i visoke kazne kojima će se spriječiti dalje odlaganje, gdje god postoji organizovan odvoz otpada.

Ukoliko bi ova pitanja bila riješena, iz Udruge sportskih ribolovaca Viteza poručuju kako bi tek onda akcije čišćenja rijeke Lašve imale pravog smisla./M.Pamuk/