JP Eko Sep: Stvoreni svi uslovi za gradnje regionalne deponije

Realizacija gradnje regionalne deponije smeća , za općine Kladanj i Banoviće, te Grad Živinice,ušla je u završnu fazu današnjim potpisivanjem potrebnih ugovora između direktora JP Eko Sep Živinice mr.Selmira Šljivića i direktorom izvođača radova Štrabag Austrija-direkcija BiH Muhamedom Ćatovićem. Ugovor je potpisao i direktor konsultantske firme za nadzor nad izvođenjem radova na deponiji AIK Inžinjering Banovići Asim Demirović.

O tom značajnom događaju direktor Eko Sep mr.Selmir Šljivić kaže:

„Zadovoljstvo je što su stvoreni svi uslovi za gradnju regionalne deponije.Mi smo već obavili mnogo pripreminih radova, kao što je ograđivanje deponije u dužini od preko 3 km,kao i protivpožarni pojas, za što je uloženo 400 hiljada KM grant sredstava.Investicija za gradnju deponije iznosi 7,5 miliona Eura. Sredstva od 5 miliona Eura su zajam od Evropske banke, te 2,5 miliona Eura grant sredstava koje je Evropska banka obezbijedila u saradnji sa svojim partnerima, čime su obezbjeđeni uslovi da u narednih 13 mjeseci Štrabag u potpunosti završi radove.Osim mene, danas su kao svjedoci svoje potpise na gradnju deponije stavili načelnici općina Banovići i Kladanj Midhat Husić i Jusuf Čavkunović , kao i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković”.

Značajno je istaći da će regionalna deponija u drugoj fazi radova imati uslove za proizvodnju toplotne ili električne energije, čime će cio projekat biti u potpunosti zaokružen-naglasio je direktor Šljivić.Inače, kamen temeljac za gradnju regionalne deponije postavit će se 10.septembra, što se podudara sa Danom općine Banovići./Š.G./