JU Dječije obdanište:Obilježavanje Nedjelje dječijih prava

Javna ustanova Dječije obdanište Živinice redovno obilježava značajne događaje, pa je tako ovih dana na programu obilježavanje Međunarodnog dana dječijih prava i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Deklaraciju o pravima djeteta usvojila je 1959. Generalna skupština UN-a, a trideset godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta.

Od 20.11.1989. godine u cijelome se svijetu obilježava – Međunarodni dan dječjih prava.Kako to rade u Dječijem obdaništu Živinice saznajemo od direktorice Sabine Andelić:

“Danas smo održali nekoliko aktivnosti koje posvećujemo Nedjelji dječijih prava.Prava djeteta nisu nešto što porodica daje djetetu, samim rođenjem djeci pripadaju prava i niko im ih ne može uskratiti.Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što mu može dati, pa tako i mi u Dječijem obdaništu omogućavamo djeci punu aktivnost s našim odgajateljicama na temu dječijih prava.

Osim navedenih aktivnosti tokom ovog mjeseca imamo obilježavanje “Oktobr-mjesec knjige” i “31.oktobar Svjetski dan štednje”.Početkom oktobra imali smo takođe obilježavanje Međunarodnog dana učitelja i mi svake godine jednom od naših odgajatelja ili odgajateljica dodjelimo nagradu”, rekla nam je direktorica JU Dječijeg obdaništa Sabina Andelić.

Tokom oktobra, osim redovnih aktivnosti, planirane su i posjete raznim firmama, organizacijama ili udruženjima, gdje će se mališani upoznati sa nekim od zanimanja odraslih./Š.G./