JU Dječije obdanište:Realizacija projekta”April-mjesec čistoće”

Povodom “Aprila-mjeseca čistoće”organizovano je više aktivnosti na uređenju prirodne okoline.Vrijedni su bili i polaznici Javne ustanove Dječije obdanište, koji su svojim spretnim rukicama zasadili mnogo lijepog cvijeća i tako uljepšali okolinu svoje javne ustanove.

Šta su sve danas djeca radila povodom “Aprila-mjeseca čistoće” saznajemo od direktorice Sabine Andelić:

“Polaznici javne ustavoneve su učestvovali u akciji uređenja našeg dvorišta, kao što smo to činili svake godine do sada. Hortikulturno uređenje je obaveza svakog pojedinca da učini svoju sredinu čišćom i ljepšom, te i mi od najranijih godina dječijeg uzrasta nastojimo ih odgajati u tom pravcu!Današnju aktivnost organizovali smo u dva dijela, tako što smo osim sadnje cvijeća izveli i prigodan program posvećen planeti Zemlji.Recitacije i pjesme su izveli polaznici starijih grupa i produženog boravka.To su dakle djeca koja već pohađaju osnovnu školu i budući đaci prvaci, dok su ostali polazniciiz srednje i mlađe grupe pripremali kulturno zabavni program na temu proljeća i ekologije”.

Osim današnjih aktivnosti povodom “Aprila-mjeseca čistoće”, u JU Dječijem obdaništu uspješno je 19.aprila počela realizacija obaveznog dijela Programa obaveznog vida predškolskog odgoja i obrazovanja djece u godini pred polazak u školu.

“Nastava se izvodi u svim centralnim i područnim školama Grada Živinice i želim istaći da su svi polaznici dio naše Javne ustanove i da će takođe učestvovati u aktivnostima na temu ekologije i proljeća.Sve ove aktivnosti izvodimo u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi i zbog toga naši polaznici nisu bili u mogunosti posjetiti parkove, kao i šetnju Gradskim bulevarom.Osim pomenutog aktivno radimo na pripremanju tradicionalne manifestacije “Završnog dječijeg stvaralaštva”, koju ćemo, opet kažem zbog epidemioloških mjera, održati u zgradi našeg Dječijeg obdaništa, a ne u BKC, kao ranijih godina”, rekla je direktorica Sabina Andalić.

Cilj aktivnosti koje su danas organizovani za djecu predškolskog uzrasta jeste stvaranje i njegovanje ljubavi prema drugarstvu, cvijeću, ekologiji, životinjama i sličnim pozitivnim osobinama.

Sadnja cvijeća, kao što je to bilo danas u dvorištu ove odgojno obrazovne ustanove, razvijaju se osjećaji za boju, lijepo, kreativnost i mašta stvaralaštva.Uskoro će i 1.maj pa će i to biti prilika da tokom tog mjeseca djeca učestvuju u radnim aktivnostima i još jednom pokažu da uz pomoć svojih odgajateljica mogu biti od koristi našoj zajednici./Š.G./