JU Dječije obdanište:Uspio projekt”Zdrave hrane”

U javnim  ustanovama Dječije obdanište Živinice, Dječija radost Doboj Istok, te u     Osnovnoj školi Teočak, početkom oktobra, održane su uvodne radionice na kojima je prezentiran Program, inicijativa „Odgojno-obrazovne ustanove, prijatelji zdrave ishrane“ (Nutrition- Friendly Schools Initiative – NFSI).

Radionicu su vodile predstavnice Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a bila je namijenjena članovima radnih grupa za implementaciju Inicijative u okviru ovih odgojno-obrazovnih ustanova koje je, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, predložilo Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Dr.Aida Vilić Švraka iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH je iskazala opredjeljenost   da je podršku obrazovnim i zdravstvenim vlastima u provedbi programa „Zdravo jedi, zdravo rasti“, kako bi se svijest o značaju zdrave ishrane za razvoj djece promovisala među roditeljima, vaspitačima, kuharima i drugim zaposlenima u predškolskim i školskim  ustanovama, te kako bi se smanjila pojava gojaznosti i drugih poremećaja u razvoju djece predškolskog uzrasta uzrokovanih nepravilnom ishranom i nezdravim životnim navikama.

“Ove interaktivne radionice koje  se provode u svakom vrtiću koji pokušava dobiti certifikat da je vrtić prijatelj zdrave ishrane, a provodi se s ciljem promocije zdravog doručka, odnosno sendviča od cjelovitih žitarica. To je bila tema današnjeg dana u  Dječijem obdaništu Živinice gdje smo se družili s djecom. Djeci se demonstrirao zdravi sendvič, te se razgovaralo o značaju cjelovitih žitarica za njihovo zdravlje, degustirali su sendviče koji su primjereni njihovom uzrastu.Podršku svim tim aktivnostima  daje UNICEF, a u međuvremenu su se pojavili i novi partneri kao što je WHoEU grain, koji pokušava promovirati jednu komponentu koja se odnosi upravo na zdravu ishranu, a to je konzumacija proizvoda od cjelovitih žitarica”, rekla je dr.Aida Viliš Švraka.

“Ideja projekta „Zdravo jedi, zdravo rasti” bila je upoznati djecu s važnošću zdrave prehrane za njihov rast i razvoj, uključiti ih u pripreme jednostavnih i zdravih jela s namirnicama koje su im potrebne u određenom razdoblju njihovog života.Žitarice i proizvodi od žitarica su neophodni za zdrav razvoj ličnosti.Bitno nam je uključiti roditelje i kuharice dječijih obdaništa u pripremu jela na takav način”, rekao nam je glavni kuhar Zaim Merdan.

Hamid Kurjaković je stručni savjetnik Udruženja kuhara FBiH, te je i on učestvovao u današnjoj pripremi hrane za najmlađe:

“Danas smo pripremali jela od žitarica, sendviče sa piletinom i povrća i to bi trebao biti dio svakodnevne ishrane predškolske djece.Cjelovite žitarice (puno zrno) su bogate prehrambenim vlaknima i njihovom konzumacijom se smanjuje rizik od određenih hroničnih bolesti. Drago nam je da su djeca imala apetit, dopalo im se i dobro su jela.Ima djece koja slabo jedu, saznali smo da je jedan dječak danas dobro jeo, a ranije to nije bio slučaj”.

Direktorica JU Dječijeg obdaništa Sabina Andelić se zahvalila ekipi Javnog zdravstva FBiH koji su danas promovisali pripremu zdrave hrane za najmlađe:

“Ovo je bila jedna uspješna stručna radionica, gdje su kuhari koje angažuje Javno zdravstvo FBiH , osim što su pipremili sa našim kuharicama hranu, dali su upute i dobro su se izjasnili za kvalitet rada našeg osoblja u kuhinji.Jedina zamjerka je bila  za potrebu nabavke savremenih  uređaja u kuhinji, kao što su frižideri, te ćemo poraditi na poboljšanju tehničkih uslova.Mi u našoj javnoj ustanovi nastojimo zdravom prehranom zadovoljiti prehrambene potrebe naše djece pružanjem dovoljne, sigurne, hranjive i raznolike hrane, u čemu imamo puno uspjeha “,  istakla je direktorica Sabina Andelić./Š.G.