JU Dječije obdanište:Uspješno izvedena ekološka akcija

Povodom predstojećih ekološki važnih datuma, danas je u Javnoj ustanovi Dječije obdanište organizovan prigodan program, nakon čega je obavljena sadnja čempresa.Djeca su recitovala pjesmice posvećene ekološkim događajima, kao što su Dan voda, 21.mart, te Dan planina 22.mart, ali i usuret proljeću koje nastaje 21.marta.

Današnje aktivnosti organizovane su u saradnji sa Udruženjem Eko zeleni Tuzlanskog kantona.Direktorica JU Dječijeg obdaništa Sabina Andelić istakla je važnost sadnje čempresa u dvorištu ove ustanove:

“Imamo tradicionalno dobru saradnju sa Udruženjeme Eko zeleni Tuzlanskog kantona i predsjednikom dr.sc.Muhamedom Omerovićem, koji su nam donirali sadnice.Veoma je važno djecu od najmlađih uzrasta učiti i navikavati da čuvamo svoju okolinu, te su ih naše odgajateljice naučile lijepim pjesmicama koje su recitovali, a potom smo pristupili sadnji čempresa.Vjerujem da će ova današnja aktivnost ostati u lijepom sjećanju našim mališanima”.

Predsjednik Eko zelenih TK dr.Muhamed Omerović rado dolazi u Živinice i područje Sprečkog polja, gdje je organizovano niz ekoloških akcija:

„Drago mi je da u Živinicama ima toliko prijatelja prirode i da se ovdje provode mnoge aktivnosti na podizanju ekološke svijesti, kao što je to slučaj i danas među najmlađom populacijom. Pohvale upućujemo direktorici Dječijeg obdaništa Sabini Andelić, gradskoj upravi i TV Živinice koju su nam velika podrška.Od prirode uzimamo mnogo, vodu- zrak, pa treba i da joj adekvatno uzvratimo, a evo mi to danas činimo na najbolji način”.Danas su djeca zasadila sadnice i tako najavili skori dolazak proljeća.Smatram da su najbolje pedagoške aktivnosti primjenom metode -“Uključi me”, koja je najdjelotvornija, čime želimo da integrišemo duh mladih da budu bolji nego mi.Danas smo za sadnju odabrali čempres, u prevodu znači”uvijek sam zelen”.

U ime gradske uprave aktivnostima u Dječijem obdaništu bio je prisutan savjetnik gradonačelnika Jasmin Omerbegović, koji je istakao važnost ovakvih aktivnosti za pravilan odgojno obrazovni rad s mladima, te da će gradska uprava, kao i do sada, uvijek podržavati ekološke akcije.

“Gradska uprava u cjelosti podržava ekološke projekte, posebno one u koje su uključeni naši mladi, kao što je to u Dječijem obdaništu Živinice.Takođe podržavamo sve projekte Eko Zelenih TK, a sve to u cilju zaštite prirodne zdrave okoline”.

Ni današnja aktivnost nije mogla proći bez istaknutog ekologa dr.sc.Seada Noćajevića, koji je poručio:

Današnjom sadnjom poručeno je, “sadite i vi odrasli, kada smo mi posadili mališani, vi trebate duplo više posaditi sadnica drveća, kako bi priroda mogla disati punim plućima”.

Današnja akcija zaključena je dodjelom zahvalnica Udruženja Eko zelenih TK svim akterima, koji daju značajan doprinos realizaciji važnih projekata, a sve u cilju zaštite prirodnog okruženja./Š.G./