JU Gimnazija: Posjeta Fabrici soli

Učenici izborne nastave biologije i hemije JU Gimnazije Živinice juče su posjetili tuzlansku Fabriku soli. Prema Godišnjem planu i prorgramu u 2019./2020.godina, predviđena je posjeta privrednim subjektima na Tuzlanskom kantonu za učenike IV rareda izborne nastave biologija/hemija.

Domaćin našeg boravka bio je dipl. ing. Ševal Đulović, tehički rukovodilac u Dioničarskom društvu Solana Tuzla, veliki poznavalac proizvodnje soli, gdje je našem učenicima prenio veoma kvalitetne informacije o tehnologiji proizvodnje soli.Posjetom muzeju solarstva učenici su imali priliku od kustosa muzeja da čuju dragocjene informacije,posebno kada je u pitanju industriska proizvodnja soli u gradu soli. Solana (osnovana 1885.) je kroz svoju dugu industrijsku tradiciju uvijek zauzimala lidersku regionalnu poziciju.

Od dipl. ing. Ševala Đulovića, tehički rukovodilac, saznali su i ovo da kuhinjska varena jodirana so je jedan od rijetkih autohtonih bosanskohercegovačkih proizvoda sa više stoljetnom tradicijom i zavidnim nivoom kvaliteta.Nekoliko praktičnih savjeta kada je u pitanju konzumiranje tuzlanske soli , pravilno skladištenje i čuvanje doma, jer jod koji se dodaje u sol, automatski se dozira u obliku rastvora kalij jodat (KJ3) , ako se ne održava po preporuci isparava, te gubi na funkcionalnom efektu.

U novembru 2014. godine, pušteno u rad rinfuzno i visokoregalno skladište. Skladište je potpuno automatizovano,robotizovano, dok je za njegovo upravljanje zadužen software koji je projektovala kompanija Stöcklina, a kojim se upravlja ulaz i izlaz paleta. I to smo posjetili. Učenici su sa zadovoljstvom pratili izlaganja domaćina, koji su nas izuzetno srdačno primili, zahavljujemo se u ime kolektiva JU Gimnazija Živinice na stručnoj posjeti Fabrici soli Tuzla/Dr.Sead Noćajević/