JU Gimnazija: Učenici posjetili Crpnu stanicu “Spreča”

Učenici JU Gimnazija Živinice (trećih razreda izborne nastave hemija i biologija) posjetili su postrojenje koji se bave tretmanom pitke vode JP Vodovod Tuzla CP Živinice.

Upoznavanje učenika s pojmovima i operacijama u tretmanu vode koju piju, između ostalog 175000 stanovnika na području TK (Tuzla, Živinice i Lukavac). učenici su imali priliku da saznati da se voda sa izvorišta Stupari i Toplice doprema do rezervuara , a dubinskim pumpama iz dva bunara dovodi na predtretman u Živinice, koji se zasniva na aeraciji, koagulaciji, flokulaciji, filtraciji i dezinfekciji.

Učenicima je pojašnjeno i ujedno na terenu pokazani najvažniji tehnološki procesi u tretmanu pitke vode posebno one koja se crpa iz dubinskih bunara ( sa 90m) , ta voda je obogaćena teškim metalima željezom i manganom , kao i količinom amonijaka koja se nalazi u toj vodi.Učenici su imali priliku pratiti te operacije i ujedno naučiti njihova značenja.

Evo još nekoliko pojedinosti o preduzeću kojim se bavi tretmanom pitke vode , a koje je locirano u Živinicama.

“Pogon za proizvodnju vode C.S. „Spreča“ je izgrađen 1980. godine i projektovan je za opskrbu vodom glavnih rezervoara na području grada Tuzle. Godine 1997. izvršena je rekonstrukcija postrojenja, te je sistem proširen postrojenjem za predtretman vode sa izvorišta „Sprečko polje“. Kapaciteti izvorišta koji dolaze u sabirnu komoru C.S. „Spreča“ su: „Sprečko polje“ 200 l/s, „Toplice“ 270 l/s i „Stupari“ 50 l/s, dok u C.S. „Spreča“ glavnim vodom gravitaciono dolazi i 150 l/s sa postrojenja „Stupari“ sa mogućnošću ubrzanja protoka vode na 250 l/s.Ovom prilikom se zahvaljujemo uposlenicima na srdačnom prijemu naših učenika i stručnom pristupu objašnjenja tretmana pijaće vode u CP Spreča”, rekao nam je nakon posjete profesor dr.Sead Noćajević.