JU Gimnazija: ZADA Pharmaceuticals ugostila živiničke učenike

Nastavnim planom i programom izborne nastave iz predmeta biologija i hemija četvrtih razreda, realizovana je posjeta jednoj od vodećih fabrika za proizvodnju lijekova u Bosni i Hercegovini, Zadi Pharmaceuticals, Lukavac.

U okviru profesionalne orijentacije za izbor nastavka školovanja, učenici su imali priliku da čuju i vide koji profil zanimanja je neophodan za rad u farmaceutskim kućama. Nastavak školovanja za većinu gimnazijalaca je imperativ, samo da im se pomogne u odabiru visoko školskih ustanova na kojim će stjecati znanja koja će im pomoći u njihovim budućim profesionalnim poslovim a, to je bila prilika u Zadi.

“Profesionalnost i stručnost na prvom redu ljubaznost došlo je do izražaja u kompaniji koja već ima reputaciju, kako na domaćem, tako i na ino tržištu. U to su se danas uvjerili i učenici Gimnazije Živinice sa svojim profesorima. Posebno učenici su imali priliku da vide savremeni laboratorij u kojem se vrše sve hemijske i fizičke analize, kako ulaznih sirovina, tako i krajnjih proizvoda, raznih lijekova i suplemenata koji su već prepoznati u našim apotekama. Vidjevši uslove rada, učenici -posebno budući studenti farmacije, tehnolozi i inženjeri hemije, čuli su iz prve ruke od relevantnih, kako je “ZADA” potpisala ugovor sa Farmaceutskim fakultetom u Tuzli i tamošnjim studentima omogućila da dobiju vrhunsku podršku za njihove vježbe i praktičnu nastavu”, rekao nam je profesor dr.Sead Noćajević.

“ZADA”, jedna od rijetkih domaćih farmaceutskih fabrika, studentima je ponudila sve svoje kapacitete – prostor, opremu i stručnjake. A oni koji se opredijele za studij farmacije imali bi priliku poslije završenog studija da nađu sebi i zapošljenje u Zadi Pharmaceuticals.