JU Gimnazija:Lejla Kuljančić-učenica generacije

Bliži se kraj nastavnog dijela školske godine, ispratili smo maturante, a proglašeni su i oni najbolji učenici.Tako je bilo i u JU Gimnaziji, a ko je najbolji saznajemo od direktorice Jasne Srabović:

“Ispratili smo još jednu generaciju maturanata. Ponosni smo na sve njih i sretni što su izabrali baš našu školu za svoje srednjoškolsko obrazovanje. Ipak, među svima njima izdvojile su se one koje su u toku četverogodišnjeg školovanja imale petice iz svih školskih predmeta, kao i primjerno vladanje. PONOS GENERACIJE! Merima Jusufović-IV1, Anisa Taletović- IV1, Lejla Kuljančić- IV2, Selimović Lamija- IVit i Sinanović Amila- IVit.

Za učenicu generacije proglašena je Lejla Kuljančić.Godinama na našoj stranici s ponosom smo objavljivali njena dostignuća u nauci, ali i u umjetnosti. Osvajala je prva mjesta na mnogim takmičenjima, pisala pjesme, slikala, bavila se sportom. Svojim radom je unaprijedila i rad naše škole, na čemu joj se i ovim putem zahvaljujemo. Sigurni smo da će, bilo gdje da je put odvede, osvjetlati obraz svoje porodice, naše škole i cijeloga Grada. Neka je sreća prati na tom putu”, istakla je direktorica Srabović.

Svestrana Lejla Kuljančić-ponos Gimnazije

“Znaj da uspjeh dolazi poslije strpljivosti, radost poslije žalosti, a olakšanje poslije teškoće”.(Muhammed s.a.v.s.)

“Nije lahko kroz nekoliko rečenica predstaviti četiri godine školovanja. Emocije su pomiješane.Čast mi je biti najbolja, među mnogo odličnih učenika. Upornost, strpljenje i odricanje su obilježili titulu učenika generacije. Ovo je kruna mog dosadašnjeg rada i zalaganja.

Prije svega, želim da se zahvalim svima koji su bili moja podrška i vjetar u leđa za sve ono što danas jesam.Prvo, zahvalna sam Allahu dž.š. na svim blagodatima koje mi je podario. Uspjeh moj zavisi od Njega. Zatim tu su moji roditelji i sestra koji su moja najveća podrška i oslonac. Neizmjerno sam im zahvalna na požrtvovanosti i razumijevanju. Bili su tu, nesebično pomažući da prevaziđem sve poteškoće na ovom putu”, rekla nam je Lejla na početku razgovora o velikom uspjehu koji je postigla.

Istakla je da velike zasluge u toku školovanja pripadaju razredniku, profesoru Edinu Hamziću:

” Naš vođa, čovjek, kojem nikada ništa nije teško učiniti za učenika. Uvijek dostupan i rado spreman pomoći. Kakav je tek profesionalac u svom poslu, to je već posebna priča. Pored lekcija iz matematike, pamtit ću životne lekcije koje nam je pružao. Kao predsjednik razreda četiri godine, pri isteku mandata, želim posebno istaknuti svoj razred, koji je zajedno sa mnom prošao kroz razne “avanture”. Kao što sam im već rekla, sastavili su nās, naizgled nespojivi, a upravo to će na kraju biti najbolje. Ako bi nešto krenulo loše, uvijek su mi dizali glavu. Olakšali su mi trnoviti put svojim šalama i razumijevanjem. Postali smo nešto mnogo veće od prijatelja i to ću pamtiti kroz život.

Zahvalna sam mom odjeljenju, IV 2, na svim divnim uspomenama i što su bili dio mog odrastanja”.

Lejla Kuljančić je bila podrška svojim drugaricama i drugovima iz razreda, uvijek bi priskočila u pomoć kad zatreba:

“Sve vrijeme školovanja uvijek sam se trudila biti na pomoći i raspolaganju onima koji su tu pomoć trebali.I sada, vidim da to vrijedi, ponosna sam kada stižu poruke kako je ova titula potpuno zaslužena.Hvala svim profesorima koji su se trudili da nam prenesu svoje znanje, a prije svega da nas pretvore u zrele i pametne ljude. Svi profesori su veliki prijatelji učenicima, nikada jedna propuštena lekcija nije bila bitnija od razgovora sa učenicima o njihovim problemima. U ovoj školi, pedagog je stvarno dostojan svog imena. Posebno hvala pedagogici, Mirjani Mišić-Krešić, osoba koja je uvijek tu za vas.Kao pečat, tu je moja uvažena direktorica, Jasna Srabović. Veličina od čovjeka i svog zanimanja.I naravno, hvala svim ostalim mojim prijateljima bez kojih sve ovo ne bi imalo potpuni smisao”.

Podsjećamo da je Lejla Kuljančić bila učenica generacije i u Osnovnoj školi Višća, o čemu smo pisali prije četiri godine, pa je Gimnazija bila normalan slijed događaja:

“Nagrade za postignute rezultate počele su se nizati već od prvog razreda osnovne škole. Također, veoma sam zahvalna i JU OŠ “Višća” koji su mi prvi usadili temelje znanja. Tokom srednjoškolskog obrazovanja, osvajala sam niz prvih mjesta na takmičenjima iz raznih predmeta. Pisala pjesme, slikala, bavila se sportom, dobijala nagrade na likovnim i literarnim takmičenjima… Učesnica raznih projekata, uključena u nastavne i vannastavne aktivnosti, bila predsjednik i član Vijeća učenika itd. Bezbroj je toga o čemu bih posebno mogla govoriti, tako da ova titula to potvrđuje.Drago mi je što sam upisala gimnaziju, zapravo nikada o tome nisam imala dilemu. Iskreno je preporučujem, naročito onim učenicima koji žele da se akademski obrazuju i studiraju”.

I na kraju, nastojali smo saznati koji će fakultet upisati svestrana Lejla, o čemu kaže:

“Zbog svestranosti, teško je odlučiti koji fakultet upisati. Mislim da će to biti Fakultet elektrotehnike u Tuzli. Životni cilj mi je postati uspješna u svom poslu i uvijek biti na pomoći društvu u kojem živim. Sve nas sada čekaju različiti vozovi, koji polaze sa istog perona, Gimnazije Živinice. Mojoj generaciji želim mnogo sreće u budućnosti. Neka svako od nas ponese dio ove škole dalje sa sobom kroz život. Ponosno, onako kako su nas učili.

Moja poruka za kraj: Znanje i obrazovanje je za mene mnogo važno. To je najmoćnije oružje i ključ kojim možete otvariti bilo koja vrata u svijetu. Samo sa time se možemo izboriti sa svim nedaćama koje život donosi. Trudite se, trud i rad se uvijek isplate. Preporučujem svima da se bave onim što vole. Činimo što više dobra jer to je jedino što će ostati poslije nas. “Radite ono što volite i volite ono što radite.”

Ne odustajte od svojih snova. Da je lahko, nije. Bit će prepreka i izazova, ali koračajmo hrabro naprijed. Ono što je nama određeno, doći će u pravom trenutku. Zemaljski život je kratak. Cijenimo ga i iskoristimo na najbolji način.

Sada najbolje razumijem izreku : “Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba.”
Hvala svima”, poručila je Lejla Kuljančić./Š.G./