JZU Dom zdravlja: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Rano otkrivanje može spriječiti rak grlića materice je slogan kojim se u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice od 21. do 27. januara , već 13. godinu za redom apeluje na sve pripadnice ženskog pola da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posjetiti svog ljekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena JZU Dom zdravlja Živinice je tim povodom danas organizovala predavanje primarijusa mr.sci dr Hidajeta Rahimića u edukativnom centru ove javne ustanove.Aktivnosti se održavaju pod pokroviteljstvom Ginekološko akušerske klinike UKC Tuzla i Udruženja ginekologa TK.

Prema riječima predavača Rahimića većina slučajeva pomenutog oboljenja kod žena mogla se sprečiti da je bolest otkrivena u ranoj fazi i da se na vrijeme pristupilo liječenju.

“Danas imamo aktivnosti u Živinicama u vidu okruglog stola i predavanja ne temu Prevencija raka grlića materice.Značajne su i aktivnosti studenata Medicinskog fakulteta Tuzla koji na najfrekventnijim mjestima u gradu, kao što su trgovački centri, vrše promociju važnosti prevencije ove bolesti.Te aktivnosti se nastaavljaju do 29.januara u svim gradovima TK, jer nam je želja da što više ženske populacije sazna značaj prevencije.Ranijih godina smo pažnju na ovu opaku bolest usmjerili na prognaničku populaciju na području TK i Podrinja, a ovoga puta nastojimo obići što više ustanova u našem okruženju.Cilj nam je podiznjanje svijsti sugreađankama na prevenciju otkrivanja raka grlića materice, kako bi se smanjio broj oboljelih. Podsjećam da u svijetu od ove bolesti svako dvije minute umre jedna žena, a u Evropi svakih 18 minuta”, rekao je doktor Hidajet Rahimić.

Dalje saznajemo da je kod nas veoma mali broj žena koje zatraže preventivni pregled , mada u Federaciji BiH godišnje oboli oko 250 žena.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti./Š.G./