Kako otkloniti ambroziju u gradu?

Ovih ljetnih dana sve je češća pojava ambrozije, koja nije mimoišla ni samo središte grada.Na mjestu gdje su bile garaže iza zgrade bivšeg Centra za socijalni rad ima ambrozije, ali i smeća, kaže nam Mirel Klopić, koji stanuje u neposrednoj blizini:

“Ovdje u centru grada srušene su garaže i tu je sada nastalo smeće i velika trava amrozija, koja je počela da cvate, a od komaraca i muha ne može da se npormalno živi.Takođe, neprijatni smrad se širi kada su ove vrućine pošto tu mnogi navraćaju i vrše nuždu, te predlažem odgovrnima da nešto poduzmu po tom pitanju, pošto je bilo riječi da će umjesto garaža ovdje biti izgrađeno sklonište.Ipak, dugo je prošlo, ništa se ne gradi, a ambrozija i smrad se šire”.

Napomena:Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi.Zato je potrebno što prije u