Kalesija: Izložba slika Mevlije Požegić

U sklopu obilježavanja Dana žena u Kalesiji članice udruženja „Snaga nezavisne žene Kalesija“ organizovale su izložbu slika Mevlije Požegić.

Mevlija je samouka slikarka iz Rainaca, rođena je 1962. godine, a od završetka srednje škole bavila se slikarstvom, uprkos činjenici da je majka i domaćica, našla je vremena da stvara svoja umjetnička djela. Ova izložba pokazuje sav Mevlijin talenat ali i želju da stvara, a postavljanje izložbe bio je njen najveći san, koji se eto ispunio na ovaj izuzetan praznik. Izložba je prilagođena prazniku jer dominiraju cvjetni motivi.

Na izložbi su se našle slike rađene u više slikarskih tehnika i ciklusa, u njima se iznad svega prepoznaje ljubav prema umjetnosti. Kolorit živih boja dao je posebnu vedrinu Mevlijinim slikama, u kojima su uživali brojni posjetioci izložbe. Izložba je prodajnog karaktera a moći će se pogledati u BKC Alija Izetbegović Kalesija sve do 11.03.2020. godine.

Nakon otvaranja izložbe upriličena je prigodna zakuska koju su pripremile članice udruženja, pa su prisutni uz šoljicu slatke kahve mogli uživati u prizorima koji su naslali u mašti ove vrijedne slikarke./Emir Nišić/