Kamenovana kuća Tahire Tibold

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje kamenovanje kuće Tahire Tibold, predsjednice Mjesne zajednice Kruščica i jedne od Hrabrih žena Kruščice, koji se desio od strane nepoznatih počinioca u srijedu, 25. novembra ujutarnjim časovima.

«Riječ je o kukavičkom napadu ljudi koji od obijesti ne znaju kako drugačije da se nose sa ženom koja ne podliježe ucjenama, mitu i prijetnjama. Otkako je preuzela funkciju predsjednice mjesne zajednice, traje kontinuirani pritisak na nju i njenu porodicu. Govor mržnje i gnusne laži su pisane na društvenim mrežama, suptilno su upućivane i prijetnje uživo, a ovim činom su prešli i na fizički napad. Nasilje ne smijemo tolerisati, ovo nije samo napad na jednu ženu, sugrađanku, nego i na pravni i ustavni poredak BiH, s obzirom da gospođa Tibold predstavlja sve mještane MZ Kruščica koji su je izabrali i dali joj legitimitet», navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Napad se desio u momentu kada je Vlada FBiH najavila da priprema više izmjena propisa kako bi se spriječio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu, te nakon što su potvrdili da od slijedeće godine neće biti subvencija za gradnju ovih postrojenja.

“Nije ovo prvi napad na ljude koji su aktivisti u našoj Kruščici.Do sada je policija šutjela, ali vjerujemo da je u službi građana i da će pronaći počinioca ili počinioce ovog nemilog napada! Želimo da se otkriju i objave njihova imena.Žalim zbog narušenih međuljudskih odnosa u Kruščici ali male hidroelektrane ovdje neće biti sigurno!», istakla je Maida Bilal, predsjednica Udruženja građana Ekološko društvo «Bistro» iz Kruščice i jedna od Hrabrih žena Kruščice.

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH ističe da je napad na kuću Tahire Tibolt napad na sve aktiviste/ice koji/e se bore za spas rijeka Bosne i Hercegovine.

«Nažalost, aktivisti/ce se susreću sa usmenim prijetnjama skoro svaki dan. Kamenovanje kuće je nešto što je mnogo ozbiljnije od riječi i što može biti direktni napad na nečiji život!».

Čuvari i čuvarke rijeka širom BiH trpe svakodnevne pritiske zbog borbe za očuvanje naših rijeka i oni očekuju energičniji odgovor organa začuvanje javnog reda i poretka, s obzirom da su obaviješteni o ovom i drugim napadima. O prijetnjama ekološkim aktivistima snimljen je i kratki video u produkciji Centra za životnu sredinu koji je objavljen u novembru 2019. godine, a jedna od aktivista/ice koji govore o prijetnjama kojima su izloženi je upravo Tahira Tibold. Video možete pogledati u nastavku: