Kiše ponovo nanijele velike štete usjevima

Kiše ne prestaju, pa je i nakon lednih padavina , koje su nanijele velike štete u mjesnim zajednicama Lukavica, Svojat i Zelenika, došlo do novih kišnih padavina i još većih šteta.

Jasmin Selimović iz Svojata, gdje su zasađene velike količine krastavca kornišona i drugih kultura, kaže da su štete ogromne i nemoguće ih je nadoknaditi.

“Ovo još nisam zapamtio da su nanesene velike štete poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi u cjelini i pozivam predstavnike naše lokalne zajednice da dođu i pomognu nam u sanaciji šteta”.

Nakon proloma oblaka tokom dva posljednja dana nanesene su velike štete, ne samo usjevima, već i putnoj infrastrukturi.

Dr.Sead Noćajević ističe da su bile nezapamćene kiše i led, ali da ima i do ljudskog faktora:

“Sve dok ljudska svijest ne počne funkcionisati, ovako će nam se dešavati.Potrebno je moliti i tražiti, pa makar i kroz zakonske okvire, da ljudi više poštuju i uvažavaju prirodu, tek onda će im priroda biti od pomoći, a ovo šta se radi sa prirodom, nikada teži ekocid nije rađen, nego li ovo nekoliko posljednjih godina.Dio toga smo vidjeli u ova dva dana, a za očekivati je još ovakvih nemilih scena. Ljudski faktor je doprinio ovome , mi se prema prirodi ponašamo bahato i ona nam to vraća.Sigurno da bi štete bile mnogo manje da nam rijeke ne služe za odlaganje otpada”.

Medina Čaušević Husejnović takođe dio krivice pripisuje nama samima:

“Što kažu da “sva šteta u tome bila”, ali se nadam da ćemo bar nakon ovoga doći do pameti i koristiti kante za naše smeće, a ne nase rijeke i potoke. Užasan je prizor gdje su uništeni usjevi, a pune avlije smeća, koje je donio potok”./Š.G./