Konkurs za najbolju novinarsku priču

Fondacija Mozaik, zajedno sa partnerima Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijama Trag i Catalyst Balkans, uz finansijsku podršku USAID-a, u okviru kampanje „Niko gladan. Niko sam.“, objavljuje Javni poziv za dostavljanje radova za izbor najbolje istraživačke novinarske priče o temi oslobađanja donacija hrane pred istekom roka trajanja od plaćanja PDV-a. 

Preko 20% stanovništva u BiH je gladno. Istovremeno, prema podacima UN-a, 140.000 tona hrane godišnje se uništi zbog isteka roka trajanja. Inicijativa „Niko gladan. Niko sam.“ pokrenuta je s ciljem da se javnim/narodnim/pučkim kuhinjama obezbijede mnogo veće količine hrane za sve veći broj korisnica i korisnika, tako što će kompanije za doniranu hranu pred istek roka biti oslobođene od plaćanja PDV-a.

Ovim konkursom organizatori za cilj imaju upoznati javnost, a naročito donosioce odluka u oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) da se dopunom postojećeg Zakona o PDV-u ovaj problem može brzo i efikasno riješiti.

Na Javni poziv se mogu prijaviti novinarski radovi objavljeni u medijima u BiH u periodu od 21.11.2022. do 21.12.2022. (30 dana).

Priče mogu biti napravljene iz ugla:

 • Javnih/narodnih/pučkih kuhinja
 • Korisnica i korisnika javnih/narodnih/pučkih kuhinja
 • Pravnog puta dopune Zakona o PDV-u
 • Kompanija koje doniraju ili uništavaju hranu
 • Sanitarnih inspektora koji odobravaju uništavanje hrane

Elementi odabira:

 1. Procjena pozitivnog odjeka u javnosti i potencijala da pokrene promjene
 2. Objava na nekom od medija u BiH
 3. Atraktivan pristup temi
 4. Dubina i kvaliteta analitičkog pristupa
 5. Etičnost u izvještavanju i zaštita dostojanstva socijalno ugroženih kategorija
 6. Uticaj na donosioce odluka (oba doma PS BiH)
 7. Navođenje naziva i glavnih partnera kampanje “Niko gladan. Niko sam”, uključujući i USAID
 8. Objava bloga u lonac.pro zajednici sa linkom na priču koja je objavljena u medijima

Najbolji TV ili radio prilozi ili pisani tekstovi bit će nagrađeni:

 1. mjesto – 2.000 KM
 2. mjesto – 1.000 KM
 3. mjesto – 500 KM

Stručna komisija u sastavu od 3 osobe koje će nominovati Filantropski forum izabrat će  pobjedničku prijavu na konkurs na osnovu navedenih kriterija. Komisija će razmatrati samo one sadržaje koji su do navedenog roka objavljeni u medijima, kao i u lonac.pro zajednici u formi bloga.

Objava dobitnika i dobitnica nagrada u okviru konkursa će biti objavljena na stranici nikogladan.lonac.pro na dan 28.12.2022. do 17 sati. /Minela Pamuk/