Korona u BiH:Najava postepenog popuštanja mjera

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva Davor Pehar u današnjem obraćanju je kazao kako je u protekla 24 sata u FBiH testirano ukupno 416 uzoraka od kojih je 10 bilo pozitivno na Covid-19

“Sa današnjim danom na prostoru FBiH testirano je 9.957 uzoraka a Covid-19 je potvrđen kod 739 osoba, dakle do danas je urađeno skoro 10.000 uzoraka”, dodao je Pehar.

Gledajući po kantonima, najviše potvrđenih slučajeva zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – 227, Sarajevskom kantonu – 99, Zeničko-dobojskom kantonu – 98, Tuzlanskom kantonu – 82, Zapadno-hercegovačkom kantonu – 75, Unsko-sanskom kantonu – 66.

U Federacii BiH trenutno je hospitalizirano 67 pacijenata od kojih je devet na respiratoru. Sa današnjim danom zabilježeno je i 115 oporavljenih pacijenata. Do danas je u Federaciji BiH potvrđeno 30 smrtnih ishoda, od čega je dvije trećine u dobnoj skupini preko 65 godina”, kazao je Pehar.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez najavio je da bi nakon tromjesečne borbe s koronavirusom moglo doći do postepenog popuštanja određenih mjera koje su pomogle da se situacija za sada drži pod kontrolom:

“Razgovarali smo o popuštanju mjera za naredni period, ali popuštanje mjera ne znači vraćanje na stari način života. Moramo jasno reći da ćemo duži vremenski period živjeti pod određenim restrikcijama. Moraćemo razmišljati da sve ono što ublažavamo, ne znači eliminiranje osobne zaštite i zaštite stanovništva. Još dugo vremena ćemo morati nositi i maske i rukavice i ponašati se odgovorno, držati distancu, povećati mjere opće higijene kao i do sada”, kazao je Čerkez potcrtavajući kako će eventualno popuštanje određenih mjera olakšati život stanovništva u BiH:

“Svjesni smo da je koronavirus promijenio ne samo živote nas u BiH, nego i živote u cijelom svijetu i svjesni smo da će to trajati još duži period. Ono što prije svega razmatramo je omogućavanje osobama treće životne dobi kao i mlađim osobama izlazak – koliko puta sedmično i na koji način. Sve mjere koje se budu uvodile uvodiće se na 15 dana tako da možemo pratiti efekte i da budemo spremni ukoliko nam se počnu dešavati neželjene situacije da možemo brzo intervenisati. Popuštanje mjera dakle ne znači i njihovu potpunu eliminaciju. Epidemija nije ni blizu kraja i moramo pratiti situaciju kontinuirano da bi mogli adekvatno reagirati”, potcrtao je Čerkez.

Da epidemija, i pored pozitivnih trenutnih rezultata još uvijek nije blizu kraja smatra i Davor Pehar:

“Činjenica jeste da zadnjih par dana bilježimo rezultate koji nam govore da su naše mjere bile pravovremene, da su dale određene rezultate i da je broj pozitivnih pacijenata unutar onih granica koje smo mi i očekivali kada smo radili naš krizni plan pripravnosti. O prestanku epidemije je još prerano govoriti. Mislim da ćemo u sljedećih par mjeseci morati naučiti živjeti sa koronavirusom među našom populacijom”, kazao je Pehar potcrtavši kako će u predstojećem periodu o svima nama ovisiti koliko će se ljudi razboliti, odnosno biti pozitivno na koronavirus:

“Ovisiće i o tome kako se pridržavamo uputa koje smo kroz rad oba stožera pustili na teren. Virus je još uvijek nedovoljno istražen i mi moramo biti spremni na sva dešavanja koja u ovom trenutnku možda i ne možemo predvidjeti. Mjere koje smo u suradnji s našim sugrađanima realizirali daju nam za pravo da mislimo da smo napravili dosta dobar posao. Kako će se sve dalje odvijati ovisiće o svima nama, mjerama koje će vrijediti i načinu na koji ćemo se svi mi tih mjera pridržavati. Ako budu ispoštovane na onaj način na koji mi u stožerima planiramo, drugi val virusa možda neće biti velika prepreka za naš zdravstveni sustav”, kazao je Pehar.

Govoreći o ostalim mogućim olakšicama, Čerkez je istaknuo kako su u razmatranju su i određena zanimanja, kao što su neke samostalne djelatnosti i manji obrti koji nemaju velik promet:

“Već imamo određene vizije i planove i mislimo da ćemo vrlo brzo, možda već i naredni tjedan predložiti skidanje nekih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života jer daleko smo od onoga što smo imali”, kazao je Čerkez te iskoristio priliku sa se zahvali svima koji su poštovali mjere:

“Zahvalio bih se cjelokupnom stanovništvu, a posebno osobama treće dobi, i našoj najmlađoj populaciji i njihovim roditeljima koji su imali razumijevanja i koji su do sada provodili mjere na jedan korektan način. Velika većina u BiH je to radila savjesno i ja im se zahvaljujem, jer ova pobjeda, ili bolje rečeno dobro završeno prvo poluvrijeme svega ovoga je bilo i zahvaljujući pridržavanju tih mjera. Drago nam je da nismo imali negativne efekte nedavnog popuštanja mjera prema penzionerima koja je trajala tjedan dana, i sve te analize su doprinijele da krenemo ka daljim koracima. Nadam se da ćemo i dalje slušati jedni druge, i da ćemo zajednički nastaviti efikasno kao i do sada da donosimo mjere, da ih sprovodimo i na kraju da imamo zajednički uspjeh – vaš i naš”, zaključio je Čerkez./Press MZFBiH/