Lotos poziva na mirne proteste

Informativni centar za osobe s invaliditetom “Lotos” Tuzla Vas poziva na mirni protest koji će se održati u srijedu, 23. avgusta 2023. godine s početkom u 11:55 sati na platou kod kipova Ismeta M. i Meše S. u Tuzli.

Protest je reakcija grupe mladih osoba s invaliditetom, aktivistica i aktivista I.C. “Lotos” na slučaj nedavnog fizičkog zlostavljanja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

U skladu s tim, cilj protesta je povećati tematiziranje problematike institucijalnog života osoba s invaliditetom u društvu, fokusirajući se na važnost promocije i unapređenja samostalnog života osiguravanjem potrebnih vidova podrške za osobe s invaliditetom – personalna asistencija, pristupačno okruženje itd.

U skladu s tim, još jednom želimo ukazati na važnost poštivanja Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina potpisala i ratifikovala 2010. godine, te želimo poslati snažne poruke nadležnima za pitanja osiguravanja uslova za dostojanstven život i jednake mogućnosti osoba s invaliditetom.

Uprkos postojanju navedenog dokumenta i zakonskih regulativa koje zaostaju sa praktičnom primjenom, osobe s invaliditetom se još uvijek susreću s diskriminacijom, često su im uskraćena osnovna ljudska prava, između ostalog i pravo na život izvan institucije./IC Lotos/