Lotos:Obilježen Evropski dan samostalnog života

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla organizovao je danas kampanju „Personalna asistencija – preduslov za samostalan život osoba s invaliditetom“, povodom obilježavanja 05. maja – Evropskog dana samostalnog života.

Kampanja je održana na Trgu Slobode u Tuzliod 11 do 14sati. Za obilježavanje Kampanje je izabran 5. maj – Evropski dan samostalnog života koji predstavlja godišnji događaj kojim se utiče na podizanje svijesti o pravu na samostalan život i značaju samostalnog života za osobe sa invaliditetom.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja 5. maja je posvećena pitanjima mobilnosti i pravu na kretanje osoba s invaliditetom.

Kampanja je organizovana u okviru projekta “Personalna asistencija – preduslov za samostalan život osoba s invaliditetom” kojeg realizuje I.C. “Lotos” a finansijski je podržan od Ambasade Švicarske.

Šefika Mujić je završila Tekstilnu školu za pomoćnog krojača , sada ide na prekvalifikaciju za poslovno pravnog tehničara u Tuzli.Kaže da osobama s invaliditetom treba veća podrška zajednice:

“Sasvim je malo urađeno za potrebe osoba s invaliditetom i stalno na to ukazujemo.Za uklanjanje ovakvih arhitektonskih barijera, kao što se vidi na slici, mi se borimo. Za jednakost,ravnopravnost u društvu i samostalan život osoba sa invaliditetom u BiH”, kaže nam Šefika.