Mart, mjesec ekološki važnih aktivnosti

Eko zeleni TK je juče, 22.marta, obilježio Svjetski dan voda, a dan prije i Svjetski dan šuma. Kongresna sala Dramar centra u Tuzli bila premala da primi ekološki osviješćene ljude od najmlađih iz obdaništa do ljudi koji su otišli u mirovimu, a ne posustaju kada je riječ o zaštiti okoliša.

Razgovarali smo o najvažnijem prirodnom resursu, vodi, o blagodati bez kojih živi sistemi ne bi opstali na planeti Zemlji. Najmlađi su na svoj način prenijeli poruke o sve ugroženijem resursu, koji je nezamjenjiv, to je voda. Čulo se danas da smo bogati vodom, samo što ne znamo čuvati blago koje, kada se jednom uništi, teško da se nadoknadi, to je voda. Danas su se takmičili učenici osnovnih i srednjih škola i argumentovano pričali o vodama.

Posebno o vodama značaj su dali uvaženi dr. Muhamed Omerović ispred Eko zeleni TK, ali i dr. Marica Petrović, dr. Elvira Lonić Hadžiahmetović Jurida, dr. Semir Ahmetović, kao i dr. Sead Noćajević i mnogi drugi.

Ovaj praznik voda ostaće upamćen i kroz poetski prikaz vode, blaga kojeg moramo ostaviti za naredne generacije, ne smijemo sve uništiti i potrošiti, u protivnom proklinjaće nas generacije koje dolaze. Voda ne poznaje granice, voda je ljudski globalni problem, ali rješavajmo i čuvajmo vodu lokalno.

Voda je zajedničko nasljedstvo. Zadatak svakog pojedinca je da sa vodom ekonomiše i da je racionalno koristi. Voda je resurs koji jednog dana može i nestati, ali tada nestaje i ljudske vrste sa planete Zemlje./Tim za medije/