Maturanti:Susret nakon 42 godine

Navikli smo da srednjoškolci slave svoje godišnjice završetka školovanja, ali ima izuzetaka, kada i mlađe generacije nastoje okupiti se.Takav jedan primjer zabilježili smo danas.Nekadašnji učenici Osnovne škole “25.maj” iz Donje Višće, koji su svoju maturu okončali 1976/77.školske godine okupili su se u Hotelu President.

Inicijator okupljanja bila je naša sugrađanka Lidija Đaković.Kako joj je to pošlo za rukom?- bilo je naše prvo pitanje:

“Moji su drugovi kao biseri rasuti po cijelom svijetu i bila mi je želja da se okupimo.Postavila sam fotose iz perioda našeg školovanja na fb, pa je tako sve krenulo.Tada je naša škola brojala 4 odjeljenja maturanata od oko 120 učenika.Uspjelo nas se večeras okupiti 30, a došla su nam i 4 nastavnika, tako da smo svi bili oduševljeni što smo se okupili poslije 42 godine”, rekla nam je Lidija Đaković.

Nakon njenih prvih riječi dobrodošlice pozvala je prisutne da minutom ćutnje ili učenjem fatihe odaju počast preminulim drugaricama i drugovima.

Svi koji su mogli došli su večeras u Hotel President i bili su radosni za ovaj veliki susret, kada su obnovili svoja sjećanja na doživljaje iz školskih klupa.Među nekadašnjim osnovcima našao se i Enver Mešić, koji nije krio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta:

“Ovo je bila idealna inicijativa naše školske drugarice i naišla je na veliku podršku.Ovo je značajan susret tim prije što smo se razišli po cijelom svijetu i nadam se da će iduće godine biti nas još više na susretima.Ovo je velika sreća za sve nas i večeras smo djeca koja su naučila boriti se”.

Na susretima u Presidentu došli su nastavnici Vinko Galušić, Marko Andrić, Slobodan Karakostić i Munevera Zoletić, koja je bila prestretna što je pozvana na ovo lijepo druženje:

“Jako sam uzbuđena jer nisam očekivala da će biti maturski susreti osnovaca.U Donjoj Višći sam radila 11 godina i za taj kolektiv i tu djecu vežu me lijepa sjećanja.Bio je to veoma dobar kolektiv.Mislila sam večeras ostati na kratko, ali kad vidim kako je ovo uspješna i sretna generacija ostajem do kraja”.

Zdenko Barišić je jedan od mnogih Višćana koji je novi dom pronašao u Njemačkoj, ali kada je saznao za večerašnje druženje nije bilo izostanka.

“Oduševljen sam ovom inicijativom i rado sam se odazvao na ove lijepe susrete.Neopisiv je osjećaj biti sa drugovima s kojim ste djelili dobro i zlo tokom školskih dana.Zajedno učili, igrali se, uspješno završavali školske zadatke, šalili se, igrali…Mnoge od drugova dugo nisam vidio, a radujem se što je naša generacija uspjela u životu, svi su uspješni ljudi”, rekao je Barišić.

Vinka Galušića odavno dobro poznajemo kao vrsnog atletičara tuzlanske Slobode, reprezentativca, koji je svojevremeno bio prvak Balkana u brzom hodanju.Učenici su imali sreću da im baš Vinko predaje tjelesni odgoj:

“Bilo je to u mojoj ranoj mladosti kada sam postizao velike sportske rezultate.Nastojamo sam djeci prenijeti svoja znaja i eto poslije toliko godina ponovo smo zajedno.Priznajem da mnoge nisam prepoznao”, ističe Galušić.

Čast da večeras prozove bivše učenike pripala je nastavniku Marku Andriću.Čitao je jedno po jedno ime, a “učenici” su govorili gdje su bili proteklih godina, govorili su o svojoj obitelji, poslovima kojim se bave, a na kraju svi su pjevali i igrali uz muziku Ćuta benda.Na repertoaru je bila muzika onih vremena, koja je i večeras lijepo zvučala.

Imena onih koje je pročitao nastavnik Andrić prenosimo u cjelosti: Amira Brkić, Omer Brčaninović, Jasmina Beganović, Ahmet Džinić, Luka Grgić, Halid Habibović, Esad Hurić, Naza Hodžić, Osman Jusufović, Jasmina Jusufović, Lidija Đaković, Sadija Meštrić, Enver Mešić, Mirzeta Mešić, Desanka Milošević, Ankica Lugonjić, Kaja Iličić, Omer Rahimić, Šefika Rizvić, Ramiz Rizvić, Nevresa Sakić, Ismeta Softić, Enver Šišić, Safeta Trumić, Semka Smajić, Aida Zahirović, Amira Zahirović i Zdenko Barišić.

“Prijatno sam iznenađen inicijativom organizacije ovakvog jednog susreta bivših višćanskih osnovaca.Sve nas to vraća u mladost i lijepe godine koje smo proveli u ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi.Drago mi je da su to sve danas uspješni ljudi, za primjer našoj zajednici”, rekao je Andrić.

Pregršt cvijeća obasulo je glavnog krivca za organizaciju druženja maturanata iz Donje Višće, Lidiju Đaković, kojoj su kolege darovale bukete cvijeća.Shvatila je to kao obavezu za organizaciju novih susreta./Š.Gadžo/