MC Srebrenica: Omladinski kamp okupio mlade

Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja pokrenuli su Omladinski kamp Srebrenica 2020, čija je tema „Suočavanje s prošlošću za budućnost“. Riječ je o multidisciplinarnom omladinskom kampu i programu za učenje u oblastima sjećanja, umjetnosti, sprečavanja genocida i tranzicione pravde koji se realizuje od 8. do 12. jula 2020. godine i okuplja 25 mladih ljudi iz 12 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.

Učesnica iz Kaknja Azra Berbić navela je kako se osjeća privilegovano zbog toga što ima priliku da bude u Srebrenici i oda počast žrtvama genocida, ali i da priča sa mladim ljudima iz cijele BiH.

“Ja prva, kao neko ko je rođen 1991. godine, ništa nisam učila u okviru svog formalnog obrazovanja o Srebrenici”, kazala je Berbić dodajući kako smatra da je ovo prilika da se uči ne samo o genocidu u Srebrenici, nego i o načinima i procesima koji vode ka genocidu, kako bismo zajedno radili na prevenciji ovakvih i sličnih zločina u budućnosti.

Kamp uključuje niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i postkonfliktnih tranzicija.

Ahmo Mehmedović, mladi historičar i kustos Memorijalnog centra izjavio je: “Toliko talenta je ubijeno u Srebrenici. Mladi koji su ubijeni mogli su danas graditi ovu zemlju i biti akademici, doktori nauka i stotine drugih struka. Zbog toga su nam važni kampovi poput ovih, da nama mladima, a posebno ljudima u Srebrenici vrate nadu u mladost i budućnost.”

Osnivačica i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić, u svom pozdravnom govoru učesnicima poručila je: “Nakon više od 15 godina rada, ovo je za mene jedan od najdražih događaja jer je mladost u središtu svega što mi radimo. Ovo je jedinstvena prilika da zajedno učite, dijelite nova iskustva i uzmete sa sobom znanje i sjećanje potrebno za izgradnju stvarnog i održivog mira.”

Tokom kampa, učesnici imaju priliku da uče od svjetskih stručnjaka, akademika i umjetnika koji rade u oblasti tranzicione pravde, istorijskog pamćenja, novinarstva, umjetnosti, prevencije genocida i ljudskih prava.

Sabina Čehajić-Clancy, profesorica i istraživačica u oblasti socijalne psihologije na Univerzitetu u Štokholmu naglasila je da: “Pomirenje među različitim etničkim i/ili religijskim grupama ne znači zaborav. Upravo suprotno. Pomirenje zahtijeva, u suštini, da se pitanje prošlosti otvori i da se procesi suočavanja sa prošlošću okrenu ka pozitivnom smjeru.”

Pored Čehajić-Clancy na kampu su uzeli učešće: Denis Džidić (BIRN BiH), Almir Alić (IRMCT), Matthew Holliday (Međunarodna komisija za nestale osobe – ICMP), Dženeta Karabegović (Univerzitet u Salzburgu), Aida Šehović (ŠTO TE NEMA).