MC Srebrenica:Posjeta zamjenika visokog predstavnika u BiH

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Jonathan Mennuti  posjetio je Memorijalni centar Srebrenica. Nakon polaganja cvijeća te odavanja počasti žrtvama genocida, gospodin Mennuti je obišao zid sa uklesanim imenima žrtava nakon čega se sastao sa direktorom službe Memorijalnog centra, dr. Emirom Suljagićem i Predsjedavajućim UO Memorijalnog centra, gospodinom Ševketom Hafizovićem i predstavnicama udruženja majki Srebrenice i Bratunca.

“Želim pohvaliti značajni rad Memorijalnog centra i njegovog osoblja na čuvanju i daljem prenošenju važne istine o genocidu u Srebrenici, a naročito ličnih priča ljudi koji su ovdje stradali. Bilo mi je posebno drago sresti se sa udruženjima majki Srebrenice i čuti njihove priče i napore protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Suočavanje sa istorijskim činjenicama i čuvanje sjećanja na žrtve pomoći će ovoj zemlji da zaliječi rane i krene ka svjetlijoj budućnosti u kojoj se ovakvi strašni zločini više nikada neće ponoviti,” rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Mennuti.

Nakon višesatnih sastanaka, prvi zamjenik visokog predstavnika, u pratnji direktora Centra, dr. Suljagića obišao je stalne postavke posvećene sjećanju na žrtve genocida iz jula 1995. godine te se uvjerio u rezultate rada uposlenika Memorijalnog centra čija je misija sačuvati od zaborava genocid i žrtve ubijene u julu 1995. godine./Tim za medije/