Mevludinovi armijski suveniri

Naš sugrađanin, biviši stariji vodnik I klase bivše JNA, Mevludin Selimović ne propušta nekadašnje praznike bivše nam zajedničke države, pa je tako i danas, povodom Dana Armije bivše SFRJ obukao uniformu i posjetio bistu Josipa Broza Tita.

Prethodno je dežurao kraj biste 25.novembra na Dan državnosti BiH, odnosno dan sjećanja na zasjedanje ZAVNOBIH u Mrkonjić Gradu, gdje je opečaćena BH državnost.

Priča nam da je Dan armije bio praznik oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koji se obilježava u znak sjećanja na dan kada je 1941. godine formirana Prva proleterska udarna brigada u Rudom.

Sačuvao je uniformu i zastavu SFRJ, značke razne i nešto vojničke odjeće.Sve je to danas bilo na prodaju, te je tako značku graničara prodao za 5 KM, dok kape koštaju 20 KM, te je i za taj rekvizit bilo mušterija.

„Ja se rado sjećam one JNA dok smo bili u jednoj državi, ali čim se Slovenija odvojila, to više nije bila ona JNA koju poznajemo.Nekada je dobro bilo, mada je i dans nekima dobro.Tako je to uvijek bilo, režimi se mijenjaju, pa kako kome!Prije su se otvarale fabrike,koje su zapošljavale preko hiljadu radnika, dok danas je uspjeh ako se otvori bilo kakav pogon do desetak radnika.Da ne govorim o gradnji škola i školovanju, liječenju, besplatnim lijekovima i još bi se moglo nabrajati”, kaže Mevludin Selimović.

Mevludin ima mnogo suvenira iz bivše JNA, te mu dobro dođe da nešto od toga proda, jer je mnogima u lijepom sjećanju bivše služenje vojnog roka.U posljednje vrijeme Mevludin je zaposlen u Horizontali i zahvalan je što je dobio priliku da može imati redovnu platu.Do narednog praznika iz bivših vremena poželimo mu lijepo zdravlje!/Š.G./