Mirovnjaci redefinišu pojmove koje je društvo “istrošilo”

-Najava drugog tematskog sastanka:Mirovni aktivisti redefinišu važne pojmove koje je društvo “istrošilo”

U Bosni i Hercegovini postoji blizu 50 organizacija koje se bave mirom. Istovremeno, širom zemlje postoje brojni konfliktni faktori i izazovi za mir. S tim na umu Udruženje “Pravipožar” za period 23-25. novembar najavljuje drugi tematski sastanak organizacija civilnog društva u okviru projekta “Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini”.

Nakon što su na veoma produktivnom prvom skupu identifikovani ključni izazovi i započet put ka definisanju zajedničkih vrijednosti svih organizacija-učesnica, slijedi dalji razvoj i konkretizacija strategija za izgradnju trajnog mira i kohezije u našem društvu.

Fokus će biti na produbljivanju i analizi već definisanih vrijednosti te razvoju metodologije istraživanja za kreiranje strategije. Cilj je da učesnici kroz zajednički rad i razmjenu iskustava unaprijede pristup izgradnji mira i koheziji, pojmovima koje je u bh. društvu neophodno redefinisati kako bi javnost istinski shvatila njihovu vrijednost i važnost rada na prevazilaženju etnonacionalističkih podjela.

Metodologija rada će obuhvatiti brainstorming i grupne diskusije sa iskusnim konsultantima i trenerima, što će omogućiti svim učesnicima da aktivno doprinose i oblikuju proces. Takođe će se raditi na izradi upitnika koji će služiti kao ključni alat pri istraživanju.

Ovaj sastanak će pružiti izuzetnu priliku za umrežavanje organizacija i pojedinaca, ali i uključivanje u kreiranje održivih rješenja i strategija koje će doprinijeti stvaranju trajnog mira u našoj zemlji. Zajednički strateški pristup organizacija civilnog društva u ovoj oblasti značajan je za više aspekata kao što su: jačanje društvene kohezije i prevazilaženje podjela duboko ukorijenjenih u društvu; efikasnije korištenje resursa kao što su fondovi, znanja i vještine; snažniji glas u društvu i politici; promovisanje kulture mira i nenasilja; odgovor na složene društvene izazove kao što su korupcija, ekonomska nestabilnost i politička fragmentacija; bolja povezanost s međunarodnim partnerima, donatorima i organizacijama, otvarajući vrata za dodatnu podršku, resurse i stručna znanja; kao i podršku mirovnim inicijativama na lokalnom nivou u vrijeme kada se u BiH u javnom prostoru šire se govor mržnje i negativni uticaji medija.

Drugi tematski sastanak će biti održan u hotelu “Terme” Ozren u Kakmužu blizu Gračanice.

Projekat “Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini” finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu./Adisa Pobrić/