Mladi junaci kreću u potragu za blagom

Ovogodišnja šesta po redu kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ bit će nastavljena 4. novembra „Potragom za blagom“ u kojoj će se omladinske grupe iz Tuzle, Srebrenika, Lukavca, Kalesije i Živinica nadmetati za podršku društveno odgovornih kompanija koje su podržale kampanju i obezbijedile sredstva za projekte i ideje ovih mladih ljudi.

“Potraga za blagom” predstavlja centralni događaj kampanje “Budi junak/junakinja svoje zajednice”. Mladi će predstaviti svoje projekte donatorima kampanje a s ciljem namicanja dodatnih sredstava za njihove ideje. Iznos novca za kojim junaci i junakinje tragaju ovisi o tome kakve su ideje, kako će ih predstaviti te da li će uspjeti privući pažnju donatora.

U proteklih mjesec dana, na adresu Fondacije tuzlanske zajednice pristiglo je ukupno 19 projektnih prijedloga, a prema odluci Odbora Omladinskih banaka, ukupno njih 14 zadovoljilo je kriterije Javnog poziva i krenulo u ”Potragu za blagom”. Fondacija tuzlanske zajednice je zajedno sa društveno odgovornim kompanijama, individualnim donatorima i lokalnim vlastima obezbijedila 45.580 KM od čega je Fondacija izdvojila 20.000 KM, a donatori 25.580 KM. Koliko će svaka ideja osvojiti novca ostaje neizvjesno do okončanja „Potrage za blagom“.

Ukupna potraživanja za 14 podržanih projekata su 52.596,45 KM što znači da svi projekti ne mogu biti podržani sa 100% iznosom, a to je upravo ono što potragu čini zanimljivijom jer će se aplikanti natjecati u procesu namicanja sredstava. Fondacija tuzlanske zajednice je rasporedila startnih 20.000,00KM, dok će preostalih 25.580 KM biti raspoređeni od strane društveno odgovornih kompanija./Tim za medije/