Mladi za čist zrak

Mladi iz Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja, Brčkog, Tuzle, Živinica, Lukavca, Bijeljine i Ugljevika proteklog vikenda počeli raditi na projektu „Mladi za čist zrak“.

Riječ je o projektu koji realizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla u partnerstvu s UNICEF-om,a koji ima za cilj da  poboljša vještine mladih ljudi da se zalažu za svoja prava na čist zrak i da vode inicijative vezane za klimatske promjene u svojim zajednicama.

Na prvoj radionici projekta „Mladi za čist zrak“, mladi su usvajali nova znanja i razmjeniliiskustva o zagađenju zraka u njihovim sredinama i identifikovali zajedničke, ali i specifičneprobleme zagađenja zraka.

Mladi su istakli da je zagađenje zraka veliki problem i da posebno pogađa djecu i mlade,ugrožava zdravlje i često ograničava u aktivnostima. Kao jedan od većih problema, uzzagađivače, istakli su nepostojanje sistema informisanja o zagađenju zraka i uputstvagrađanima šta raditi u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka.Mladi iz 10 gradova BiH kazali su da žele da se njihov glas više čuje i uvažava kada je u pitanjuprekomjerno zagađenje zraka.

Da je angažman mladih ključan i neophodan, slažu se i predstavnici UNICEF-a i Centra zaekologiju i energiju Tuzla. Kroz projekat „Mladi za čist zrak“ žele pružiti priliku mladim ljudimada se angažuju u svojim lokalnim zajednicama o problemu zagađenja zraka, izraze svojemišljenje, zahtijevaju akciju i rade sa svim relevantnim akterima u zagovaranju čistog zraka.

Nastavnici i eksperti s mladima su radili na usvajanju temeljnih liderskih vještina, javnom imedijskom istupanju i elementima javne kampanje „Mladi za čist zrak“.

Na kraju trodnevnog treninga zaključeno je da će na osnovu problema zagađenja zraka koje suistakli mladi, kampanja obuhvatiti nabavke uređaja za mjerenje kvaliteta zraka, aktivnostipodizanja svijesti građana o problemu zagađenja zraka, ali i zagovaranje prema donosiocima odluka./Amra Skramončin/