Mreža „Zdravstveno osiguranje za sve“

Odbijanjem Amandmana koji je upećen od strane poslanice Jasmine Zubić na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, a u vezi sa ukidanjem starosne granica (26 godina) kao jednog od uslova za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje redovnih studenata dok su na redovnim studijima na višim i visokim školama i univerzitetima, Vlada Federacije BiH po ko zna koji put je pokazala svoju neodgovornost i nesenzibilnost prema najranjivijim kategorijama svojih građana.

O predloženom Amandmanu sutra bi se trebali izjasniti poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Da li će redovni studenti u Federaciji BiH sa navršenih 26 godina života od sutra dobiti mogućnost da se liječe?

Hoćemo li i dalje tolerisati činjenicu da nam budući ljekari, koji trebaju sutra da brinu o zdravlju naše djece, roditelja, prijatelja biti zdravstveno neosigurani i nemati mogućnost pristupa zdravstvenoj zaštiti samo zbog činjenice da su navršili 26 godina starosti?Da li ćemo trud, rad i uspjeh redovnih studenata, među njima i zlatnih studenata, vrednovati tako što ćemo ih kažnjavati gubljenjem prava na obavezno zdravstveno osiguranje nakon navršenih godina starosti?

Konačni odgovor na ovo pitanje će dati poslanici Predstavničkog doma. Hoće li pokazati zrelost i društvenu i moralnu odgovornost prema ovoj populaciji koja sutra treba da bude nosilac razvoja naše države, ili će svojom odlukom poslati poruku mladim i obrazovnim ljudima – BJEŽITE ODAVDE GLAVOM BEZ OBZIRA, KUPUJTE KARTU U JEDNOM SMJERU, TAMO GDJE ĆETE BITI VREDNOVANI I GDJE ĆETE UŽIVATI U OSNOVNIM LJUDSKIM PRAVIMA. JEDNO OD TIH JE I PRAVO NA ZDRAVLJE./Mreža „Zdravstveno osiguranje za sve“/