MSŠ: Kantonalno takmičenje iz Fizike

Danas je Mješovita srednja škola Živinice bila uspješan domaćin 24.takmičenja srednjoškolaca Tuzlanskog kantona iz nastavnog predmeta Fizika.Prije početka takmičenja održana je prigodna svečanost.

Nakon intoniranja adržavne himne BiH učenici su izveli prigodan kulturno zabavni program, a potom se velikom broju takmičara obratio direktor MSŠ Živincie Ramiz Glavić:

“Naša škola je počašćena domaćinstvom ovog velikog takmičenja srednjih škola Tuzlanskog kantona iz Fizike. Ovdje je danas prisutno 101 takmičar iz 24 srednje škole, koji će se takmičiti iz tri oblasti.

Naša MSŠ Živinice broji 1290 učenika razvrstanih u 52 odjeljenja u više struka i zanimanja, kao:Elektro tehnička škola, Mašinska, Drvoprerađivačka, Šumarska, Poljoprivredna, Medicinska i Frizerska škola.Na kraju školske godine napušta nas 15 odjeljenja i upisat ćemo isto toliko u prve razrede, odnosno 375 učenika.Prema obavljenim anketama u 9 osnovnih škola općine Živinice najviše interesovanja ima za upis u Medicinsku školu, te Frizersku, Elektro i Mašinsku struku.

Po prvi puta pri upisu prednost imaju stručna zanimanja, a mi od 15 škola imamo 9 stručnih, koje su usklađene sa potrebama tržišta, tako kada završe obrazovanje čeka ih zaposlenje, a to su budući električari, autoelektričari, auto mehaničari, instalateri centralnog grijanja, zavarivači, tapetari namještaja, stolari i voćari-vinogradari.Učenici koji upišu za stolarski zanat, tapetar ili zavarivač, Vlada TK daje stipendije”, istakao je direktor Ramiz Glavić.

Nadalje, prilikom svečane ceremonije otvaranja takmičenja mladih fizičara TK, direktor Glavić je govorio o postignutim rezultatima realizacije projekata MSŠ Živinice:

“Uspjeli smo organizovati školu na nivou najboljih u BiH.Realizovali smo nekoliko projekata, a za naredni period najznačjniji su stvaranje novih kapaciteta, nadogradnjom učioničkog prostora od 200 kvadratnih metara, što će otvoriti perspektivu uvođenja novih zanimanja, kao i stvaranja povoljnijih uslova za opremanje kabineta fizike, hemije i matematike.Ove godine, uz pomoć viših nivoa vlasti i lokalne zajednice, uredili smo školsku biblioteku u vrijednosti 5 hiljada KM, radionicu za mašinsku struku u vrijednosti 12 hiljada KM, od BH Telekom investirano je 7 hiljada KM za kabinet informatike, potom smo imali projekt uređenja sale tjelesnog odgoja, radionice za mašinsku struku od općine Živincie.Takođe, u ovoj školskoj godini realizujemo projekt energetske efikasnosti, zmajena kotlova centralnog grijanja i utopljavanje školske zgrade”.

Prisutnima na svečanoj priredbi obratili su se prosvjetni savjetnik Denis Suljendić, kao i općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković, koji su učenicima poželjeli puno uspjeha na današnjem takmičenju. Općinski načelnik Kamenjaković je proglasio takmičenje otvorenim, te su učenici razvrstani po učionicama i oblastima iz kojih se takmiče, a to su: elektromagnetizam, mehanka – termodinamika i optika i atomska fizika.Današnje takmičare prati i 31 profesor mentor iz 24 srednje škole TK.

Rezultati takmičenja učenika srednjih škola TK iz FIZIKE su slijedeći:oblast elektromagnetizam, oscilacije i talasi:

1.mjesto sa 95 bodova osvojio je učenik Anes Mujkanović iz Mješovite elektro tehničke škole Tuzla sa 95 bodova, 2.Enida Fatić iz Behram-begove medrese Tuzla 90 bodova i 3.mjesto Lejla Vražalica iz Gimnazije Dr.Mustafa Kamarić Gračanica sa 85 bodova-.

oblast mehanika i termodinamika:1.mjesto Ismail Bekić iz Behram-begove medrese Tuzla sa 91 bodom, 2.mjesto dijele sa istim brojem bodova / 78 / Dženana Gazibegović iz Gimnazije Dr.Mustafa Kamarić Gračanica i Jusuf Sakić iz MSŠ Gračanica.

-oblast Optima i atomska fizika:1.mjesto Tarik Britvarević iz Behram-begove medrese sa 81 bodom, 2.Ademir Sejdinović iz MSŠ Doboj Istok 70 bodova i 3.mjesto Eldar Imširović iz Gimnazije Mustafa Novalić Gradačac.

Najboljim učenicima takmičarima dodjeljene su odgovarajuće diplome, a svi učesnici današnjeg takmičenja dobili su zahvalnice za učešće na ovoj velikoj manifestaciji iz FIZIKE,/Š.Gadžo/