MSŠ:Lejla Taletović šampionka TK iz biologije

JU MSŠ Živinice bila je domaćin takmičenja srednjoškolaca TK iz biologije, na kojem je učenica ove škole Lejla Taletović (III mt3 razred) osvojila 1. mjesto u kategoriji “Ekologija sa zaštitom životne sredine”.Mentorica je bila prof. Selma Beširović.

Lejla je učenica 3.razreda Medicinske škole, a veliki uspjeh  postigla je u veoma jakoj konkurenciji od 30 učenika.

Lejla je osnovnu školu završila kao učenica generacije u OŠ Višća, a putovima takvog uspjeha nastavila je i u MSŠ Živinice, gdje se tokom ove nepune tri godine okitila brojnim nagradama kao: priznanje “Živinički šampion znanja” za školsku 2019./2020. godinu, učešće na Kantonalnom takmičenju iz geografije, 2. mjesto na opštinskom takmičenju iz islamske vjeronauke, Bigbang priznanje “Heroji generacije” pohvala za postignute rezultate u učenju i vladanju (2021. godina).

Tokom 2022. godina osvajala je: 1. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz zdravstvene njege, učešće na StartMeUp Highschool u organizaciji Internacionalnog Burch Univerziteta i Asocijacije srednjoškolaca u BiH, 2. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz biologije, učešće na Kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika, pohvala za postignute rezultate u učenju i vladanju, certifikat za uspješno završenu obuku iz “Prve pomoći”i priznanje “Živinički šampioni znanja”.

Potom je i početkom 2023. godina nizala nove uspjehe: 1. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz biologije, te kao volonterka Crvenog križa Grada Živinice i član Asocijacije srednjoškolaca u BiH gdje je stekla značajna znanja iz ovih važnih oblasti.

Lejla Taletović o svojim uspjesima nerado govori, ali rado se sjeća postignutog u osnovnom obrazovanju, o čemu nam je rekla:

“Tokom devetogodišnjeg školovanja u Osnovnoj školi Višća nisam nikada dobila manju ocjenu od petice.Već nakon završenih četiri razreda u Područnom odjljenju Gornja Višća 2014/15.školska godina proglašena sam najboljom učenicom i nagrađena diplomom.Tako sam nastavila u svim razredima, gdje sam proglašavana najboljom učenicom i na kraju sam proglašena i učenicom generacije.Imala sam zapaženo učešće u raznm sekcijama, kao što su literarna, likovna i hor, odbojci u OK Stars, osvajala sam 2.mjesto na općinskom takmičenju iz matematike VI razreda,a u starijim razredima i 1.mjesto, priznanje sam dobila za uloženi trud i pokazano znanje na 24.mektebskom takmičenju na nivou medžlisa Islamske zajednice Živinice, priznanje „Živinički šampion znanja“,pobjeda na Belja kupu,Victory kupu sa O.K.“Stars“, kao i pobjednik grupne faze Prvenstva FBiH O.K.“Stars“.Naš klub je osvojio 4. mjesto na završnici Federalnog i Državnog prvenstva”, kaže nam Lejla Taletović.

Još je mnogo osvojenih prvih mjesta iz nastavnih predmeta, kao što je historija, takođe i geografije, pa engleskog jezika, vjeronauke i zaista je teško sve te uspjehe nabrojati, a koliko je tek ovoj vrijednoj učenici trebalo uložiti truda da to sve postigne.

Našoj šampionki znanja Lejli Taletović želimo još mnogo uspjeha i sigurno je da neće izostati, da će nas i dalje radovati svojim znanjem iz raznih nastavnih predmeta i slobodnih učeničkih aktivnosti.