MUP TK:Pojačana kontrola saobraćaja

U skladu sa osnovnim strateškim ciljevima, koji se odnose na podizanje nivoa i unaprijeđenje ukupnog stanja lične i imovinske sigurnosti građana Tuzlanskog kantona, Uprava policije MUP-a TK je u periodu 11/12. i 12/13.03.2022.godine, realizovala planske aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju s akcentom na vožnju pod dejstvom alkohola.

Predmetne aktivnosti su provedene na više lokacija u okviru 15 policijskih stanica na području cijelog kantona, kojom prilikom je kontrolisano 456 vozila i vozača, a kod 63 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, te su isti isključeni iz saobraćaja.

Takođe, 13 lica je zadržano u službenim prostorijama do otrežnjenja (utvrđena količina alkohola u organizmu preko 1,5g/kg), dok je zadokumentovano 39 drugih prekršaja definisanih Zakonom o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu da je alkoholiziranost jedan od čestih uzroka nastanka saobraćajnih nezgoda, posebno onih sa težim posljedicama, Uprava policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, te da ne upravljaju vozilom ukoliko su pod utjecajem alkohola.

Aktivnosti Uprave policije u ovom segmentu biti će nastavljene i u narednom periodu./MUP TK/