Musija Mujezinović: Može li nam pomoći lokalna zajednica

Posljednja dva dana led i kiša nanijele su velike štete poljoprivrednicima.Obratila nam se Musija Mujezinović iz Svojata, koja kaže da od njenog rada nije ostalo ništa:

“Ja sam majka dvoje djece i živim u selu Svojat. Ja i muž smo nezaposleni, bavimo se poljoprivredom već dugi niz godina, tačnije kornišonima. To je jedino od čega zarađujemo novac. Od toga preživljavamo i školujemo svoju djecu .

Ova godina je krenula odlično što se tiče poljoprivrede, usjevi su bili najbolji od svih drugih godina. Međutim, u posljednja 2 do 3 dana pogodilo nas je strašno nevrijeme . Prvo nas je pogodila ogromna količina leda, gdje smo pokušali sanirati štetu , zatim dan poslije leda nas je zadesila velika količina kiše i više ništa nismo mogli uraditi.

Obratila sam se načelniku Grada Živinice, predsjedniku MZ, te firmi sa kojom imamo ugovor o kornišonima. Niko se nije odazvao. U obližnjim selima je komisija Grada Živinice izašla da procjeni štetu proizvođačima , međutim nama niko nije dolazio na parcelu. Pozivamo predstvnike lokalne zajednice da nas posjete i pomognu izaći iz ovih teškoća”, kaže se u saopštenju Musije Mujezinović iz Svojata.