Neformalno obrazovanje mladih

Prema određenoj definiciji neformalno obrazovanje se može definisati kao želja osobe da ovlada novim znanjima i vještinama shodno interesovanju i potrebama. Ta znanja se stiču van formalnog sistema (izvan školske). Neformalno obrazovanje se često fokusira na sticanje praktičnih znanja i veština koje su u veoma čestoj primjeni.

Ekološko udruženje “Jezero” je ovih dana započelo realizaciju projekta pod nazivom “Liderstvo i aktivizam”. Ovaj projekat, koji je podržan od strane grada Živinice, sastoji se od dva edukacijska treninga i praktične primjene stečenog znanja kroz unaprjeđenje stanja u lokalnoj zajednici.

U nedjelju, 13.11.2022.godine, u prostorijama restorana Erna održan je trening na temu “Liderstvo”. Na treningu je učestvovalo 14 mladih sa iz Priluka, Suhe i Šerića..

Predsjednik udruženja “JEZERO” , Amir Tursunović je istakao sljedeće:

“Na osnovu naših istraživanja, došli smo do zaključka da mladi ljudi u našoj lokalnoj zajednici trebaju dodatno osnaživanje, odnosno trebaju prilike za dodatnu edukaciju i kvalitetnu razmjenu iskustva. Neformalno obrazovanje nudi i podržava učenje i pruža priliku da se stečena znanja primjene u praksi”.

Voditelj treninga na temu “Liderstvo”, bio je univerzitetski profesor Tihomir Knežiček, koji je izjavio sljedeće.

“Danasnji trening je bio fokusiran na sticanje vještina u oblasti liderstva. U okviru ove edukacije obrađene su teme koje se odnose na tehnike rješavanja problema, delegiranje zadataka, efikasno upravljanje vremenom… Ono što je veoma bitno, u drugom dijelu treninga učesnici su uradili tri zadatka, kojim je pokazano kako se praktično primjenjuju stečena znanja”.

Jedan od učesnika na ovom skupu je bio Faruk Ikanović, koji je izjavio : “Prvi puta učestvujem na ovakvom treningu. Bilo je veoma zanimljivo i naučio sam mnogo novih stvari koje ću moći primjeniti u svakodnevnom životu“.

U narednom periodu učesnici će na terenu realizovati tri akcije u zajednici, koje će za rezultat imati određena poboljšanja u zajednici.