Nevolje sugrađanina Zlatka Jugovića

Naš sugrađanin Zlatko Jugović posljednjih godina kuburi sa zdravljem.Svi ga dobro poznajemo kao vrsnog glumca, dramskog pisca, novinara, a nekad davno kao geometra.Rado viđen u gradu i šire, ali ono što ga je posljednjih dana spopalo ni krivog ni dužnog nije mogao ni zamisliti prije par mjeseci.Evo šta je napisao o svom problemu:

“Cio svoj život pisao sam drame, ali nisam mogao ni slutiti da ću pod svoje stare dane doživjeti jednu dramu. Prije neki dan sjedeći u svom stanu na mene je pao plafon. Uzrok tome i drugim nevoljama pod čijim teretom živim zadnjih dana je taj što je moj novi komšija postao kontraverzni Hariz Čokić zvani Sjeverac, i koji je bez ikakvog odobrenja krenuo u preuređenje stana, prilikom čega su jake Hilti bušilice uslijed svog djelovanja prouzrokovale oštećenja plafona u mom stanu na više mjesta.

Novom komšiji koji je na neki način svojevoljno zaposjeo cijeli stambeni objekat i prateće prostorije, obratili smo se više puta moja supruga i ja, ali isti nas je vrijeđao, a jedne prilike na moju suprugu fizički nasrnuo nakon čega je zatražila i ljekarsku pomoć. Policija je do sada intervenisala tri puta, ali se nije promijenilo ništa. Nedavno je inspekcija obustavila radove na preuređenju stana, i trenutno vlada privremeno zatišje, dok novi komšija planira da probija ploče kroz moj stan kako bi proveo neke cijevi, i planira ko zna šta, iako bez moje saglasnosti kao etažnog vlasnika na to nema pravo. Ono što znate o meni je da sam teško bolestan, i da se jedva krećem i slabije govorim nakon moždanog udara, a svaka stresna situacija mi pogoršava zdravstveno stanje, u svom stanu živim 50 godina, a sve te godine aktivan sam u svim životnim sferama ovoga grada, dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada.

Danas, ipak, te nagrade ne vrijede i nema ko da me zaštiti od bahatog komšije koji planira preuređene cijelog objekta bez ičije saglasnosti i projekta. Kakav je to čovjek koji napada starije ljude koji samo žele da žive svoju mirnu starost? Ovim putem se obraćam svima vama, da znate sa čim se borimo supruga i ja, koliko smo ugroženi u sred jednog grada u kome smo proveli život i trudili se doprinijeti nekim uzvišenim vrijednostima koje su izgleda danas izgubile smisao.

Danas ugled i moć imaju novi bogataši koji prisvajaju tuđa prava i narušavaju mir i zdravlje ljudi koji su drugačiji od njih. Zamislite koliko je teško podnijeti spoznaju da su vam leđa okrenule institucije koje treba da vas štite? Teško je kada moram svaki tren strahovati da li će se ponovno na mene obrušiti plafon, da li će vlaga oštetiti zidove na kojima vise priznanja gdje uz moje ime uvijek stoji naziv mog grada, a u tom gradu ja sam danas, izgleda zaboravljen”./Vaš Zlatko Jugović/