Novi-25. oldtimer susreti u Orašju

Sezona održavanja oldtimer susreta ulazi u svoju ovogodišnju završnicu, ostalo je još nekoliko planiranih u kalenaru na prostoru bivše Jugoslavije, a već se polako dogovaraju termini za narednu sezonu. Oldtimer klub Posavac u Orašju najstariji je oldtimer klub u našoj zemlji, te kao takav ima bogato iskustvo održavanja ovakvih manifestacija, taj klub čak ima i svoj auto-moto kamp koji ima sve sadržaje da ugosti planirani broj učesnika.

Ovo su bili 25. jubilarni oldtimer susreti u gradu koji ima bogatu auto-moto tradiciju, što je ove godine prikazano putem izložbe fotografija koje datiraju od ranih tridesetih do kasnih sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Isložba fotografija bila je originalna ideja koja se dopala učesnicima ali i posjetiteljima.

Osim toga organizator Kruno Draganović je u mjestu Matići upriličio izložbu oldtimera iz svoje privatne kolekcije, a koja se sastoji od 5 oldtimer automobila, te oko 50 motocikala i bicikala raznih proizvođača starosti od preko 50 godina.

Jaka kiša omela je mnoge da dođu na ovaj oldtimer skup, na kojem se očekivalo oko 80 vozila, ali je upravo kiša bila razlog da se iskupi svega 40 vozila. Tačno u 12 sati defile vozila je iz auto-moto kampa Dusine krenuo preko Orašja, Ugljare, Donje Mahale, Tolise i Bukove Grede ka Oštroj Luci gdje su doček za učesnike ovog defilea kroz posavsku ravnicu pripremili aktivisti MZ Oštra Luka kojima je Oldtimer klub Posavac uručio pismenu zahvalnicu.

Zatim se preko sela Bok kolona uputila ka centru Matića, gdje su doček sa osvježenjem pripremili aktivisti MZ Matići, te je i njima uručena pismena zahvalnica od strane Oldtimer kluba Posavac. Možda je najzanimljivija na ruti kretanja ipak bila posjeta izložbi oldtimer automobila, motocikala i bicikala koju vrijedno prikuplja upravo Kruno Draganović preko 50 godina, a koja je toliko impozantna da mu pozavidjeti mogu mnogi muzeji svijeta. I Kruno se pokazao u svjetlu dobrog posavskog domaćina pa je sve goste lijepo počastio.

Iako je bilo vrijeme predviđeno za zajednički ručak, učesnici su se teško odvojili od Kruninih oldtimera koji imaju posebnu vrijednost, a povratak je išao u pravcu Kostrč, Donja Mahala, Ugljara, pa do Orašja gdje je upriličen ručak u restoranu „Dva pobre“ koji se nalazi u sklopu stadiona HNK Orašje. Zadovoljni i siti, što su svojim oldtimerima prošarali mir posavske ravnice i unijeli radost među šorove , učesnici su krenuli ka auto-kampu Dusine gdje su ih čekali domaći kolači, sokovi i pivo koje je pripremio vrijedni organizator.

Uz prijateljsku atmosferu dodijeljene su zahvalnice učesnicima, a posthumno i priznanje OTK Posavac dodijelio je Miletu Kelavi iz Širokog Brijega koji je bio veliki zaljubljenik u oldtimere i redovan učesnik oldtimer susreta u Orašju, poznat na svim oldtimer susretima po svom crvenom SL Mercedesu. Ostim toga dodijeljene su nagrade a organizirana je i tombola. Na kraju su se svi složili da je susret prošao u najljepšem drugarstvu, gostoprimstvu, da je skup bio sadržajan i da su se njegovala stara i stvorila nova prijateljstva./Emir Nišić/