Novosti iz Srebrenice pred 25.godišnjicu genocida

Parlament Evropske unije organizirao je otvorenu sesiju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici sa gostima-govornicima Natašom Kandić,direktoricom Fonda za humanitarno pravo, i Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog centra Srebrenica. Diskusiju je moderirao Romeo Franz, predsjedavajući Parlamentarne delegacije za BiH i Kosovo.

“Prije svega, želim zahvaliti gospodinu Franzu, svim europarlamentarcima, te svima koji su radili na tome da se ova sesija dogodi. Izuzetno važno je da Memorijalni centar Srebrenica ima svoje saveznike na ovom nivou, te smo zajedno posvećeni borbi za istinu”, napomenuo je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je govorila o važnosti inicijative za REKOM, ali i o drugim aktivnostima koje se tiču borbe protiv negiranja gencida.

“Želio sam iskoristiti priliku da razgovaram sa gostima o još uvijek teškom procesu pomirenja na zapadnom Balkanu. Važno je napomenuti Inicijativu za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (RECOM), koji se spominje kao važna inicijativa u svakoj od šest rezolucija Europskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Europske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu”, kazao ja MEP Romeo Franz, moderator skupa.

Skup je sa velikim interesom praćen od strane šireg auditorija iz cijele Evropske unije, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu.

“Mi smo započeli sa okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, te razviti jednu stabilnu grupu Srebrenica Leadership Initiative, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta na borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve saradnje”, zaključio je Suljagić.

Fondacija VII i Memorijalni centar Srebrenica predstavili izložbu Lowea,
Haviva, Birtleya, Knighta, Nordlanda i Gafića

Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija VII predstavili su danas izložbu čiji je cilj kontekstualizirati genocid u Srebrenici jula 1995. godine. Izložba koju je priredio poznati bosanskohercegovački fotograd Ziyah Gafić, pored njegovih, obuhvata radove Paula Lowea, Rona Haviva, Tonyja Birtleyja, Garyja Knighta, Roda Nordlanda.

“Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što imamo partnera i prijatelja u timu ljudi koji stoji iza Fondacije VII. Osnovana prije gotovo 20 godina od strane gospodina Haviva i gospodina Knighta, Fondacija stalnim svojim aktivnostima i ulaganjem u dugoročne projekte teži da zaštiti važnost fotografije u istraživačkom radu i onome što ona znači u prenošenju informacija. Na otvaranju 8. jula će izložbu moći pogledati delegacije, a kasnije će ona biti otvorena i slobodna za sve zainteresirane”, poručio je Azir Osmanović, jedan od kustosa Memorijalnog centra
Srebrenica.

“Tretiranje genocida u Srebrenici izolovanim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u svojoj stvarnosti bio totalni rat za teritoriju, vodio se s neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi”, dodao je kustos izložbe Ziyah Gafić.

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video, te će biti dijelom stalne postavke Memorijalnog centra Srebrenica./Tim za medije/