Obiježen 9.maj Dan pobjede nad fašizmom

Danas su predstavnici GO SDP Živinice, povodom Dana pobjede, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana položili cvijeće kraj spomen obilježja palim borcima, te spomen obilježja šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata, kraj biste nardonog heroja Nesiba Malkića i kraj biste bivšeg predsjednika SFRJ i vođe partizana u okviru savezničkih snaga Drugog svjetskog rata Josipa Broza.

Na Partizanskom spomen groblju na Karauli čas istorije održali su Mehmed Rakovac i Asif Omerbegović, koji su istakli značaj i ulogu partizanskog pokreta, koji su u okviru savezničkih snaga izvojevali pobjedu nad narastajućim fašizmom tog vremena.Ipak, nisu se mogli oteti utisku o zanemarivanju tih istorijskih činjenica, te potpunim zanemarivanjem održavanja spomenika, prepuštenog zubu vremena.

Zemlje širom Evrope obilježavaju 9.maj- Dana pobjede nad fašizmom, 79 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom i njenim saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.Počev od tada, ovaj dan se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta.

Veliki doprinos pobjedi nad fašizmom dala je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, pod vodstvom tadašnje Komunističke partije Jugoslavije i njenog vođe Josipa Broza Tita.

Takođe, u sastavu NOV Jugoslavije bili su i živinički partizani, koji su vodili velike borbe protiv njemačkih snaga i domaćih izdajnika.U borbama za oslobođenje Živinica, osim partizana s područja naše općine, još su učestvovali i partizani Tuzle, Kladnja, Birča, Ozrena, Srebrenika, Romanije, Majevice i Trebave.

Tu su bile udarne brigande XV majevička,XVI muslimanska, XVIII hrvatsko-istočnobosanska, II krajiška i V krajiška, V krajiško-kozarska, XII krajiška, XVII majevička, XIX birčanska, XX romanijska, XXI istočnobosanska, VII banijska-hrvatska, VIII banijska -hrvatska, I,II,III,IV i V vojvođanska,VI,IX,I,XIV i XXIII srpska divizija, XXIII,XXIV i XIV srpska divizija.

U znak sjećanja na doprinos oslobođenju i pobjedi nad fašizmom, u Živinicama na Karauli je podignut spomenik palim partizanima u Drugom svjetskom ratu.Spomenik je rađen u tri faze-0d 1956.godine-, ima obelisk visine 6 metara i spomen ploču sa imenima palih boraca, a konačno je izgrađen 1986.godine.