Obiježena godišnjica pogibije dijela komande 210.viteške brigade Nesib Malkić

Danas je obilježena 29. godišnjice pogibije dijela komande 210.viteške brigade. Tog kobnog dana 1993.godine na Nišićkoj visoravni, u mjestu Crna Rijeka, stradala je komanda 210.viteške brigade, među kojima je bio i Nesib Malkić, komandant i heroj oslobodilačkog rata. Zajedno sa komandantom Nesibom Malkićem, na ratnom zadatku izviđanja terena za ratnu operaciju, poginuli su i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić, dok je nekoliko članova komande teže ranjeno.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Kraj spomen obilježja stradalim starješinama Armije BiH danas je položeno cvijeće, te odata počast učenjem fatihe i minutom šutnje.Prije početka ceremonije intonirana je državna himna BiH.

Kada je to bilo najpotrebnije oni su pokazali da su među najboljim ljudima, koji su ustali u odbranu svoje države Bosne i Hercegovine i to u najteže istorijsko vrijeme po našu zemlju. Bili su neustrašivi i hrabri, spremni dati ono najdragocjenije što imaju-svoje živote.To im nikada nećemo zaboraviti!

Sjećanje na ovaj događaj ispričao nam je Enes Gurda, jedan od saboraca koji je tog dana bio zajedno sa članovima 210. Viteške brigade na Nišićkoj visoravni.

„Trebali smo da izvršimo snimanje terena i da napravimo najbolji plan i prijedlog radi što lakšeg uvođenja naših jedinica u zoni izvođenja borbe. Došli smo na ovo područje oko 16:25, prva neprijateljska granata je pala oko 250 metara od nas, međutim slijedeća granata je pala tačno između nas. Nažalost Nesib, Sead, Nevres, Nermin i Fikret zauvijek su ostali ovdje dok je nas pet saboraca preživjelo ranjavanje“, rekao je Enes Gurda.

Heroj Nesib Malkić ukopan je u Dubravama Gornjim, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom mezarju Živinice, te su im proteklih dana posjećeni mezarluci, proučena fatiha i položeno cvijeće.

Herojska djela poginulih branitelja BiH često su inspiracija učenicima osnovnih i srednjih škola.Jedan takav zapis u razgovoru s Nesibovom majkom na najbolji način odslikavaju o kakvom se patrioti radilo:

“Pričala mi je herojeva majka Ajka:

“Pred smrt je, sinko, jeo prohu. Dođe kasno iza pola noći, a nema struje. Ja zapalim treščicu i držim pored njega dok on jede. Kažem:

“Nema, sine Nesibe, bijelog brašna, proha je”, a on kaže: “Neka, mati, nema ni vojska, bit će akobogda”.

A mogao je imati sve jer je bio komandant vjerovatno najbolje brigade u Armiji. On se nije želio razlikovati od svojih boraca”.

Učenica JU Gimnazija Živinice Lejla Kuljančić za svoj literarni rad osvojila je 1. mjesto povodom obilježavanja godišnjice stradanja narodnog heroja Nesiba Malkića, a svoj rad pročitala je na današnjem obilježavanju godišnjice stradanja dijela komande 210.viteške brigade Nesib Malkić./Š.G./

Snimci:M.Tuholjaković