Obilježavanje godišnjice pogibije heroja Mehdina Hodžića

Fondacija „Crni labud“ u petak 10.maj, obilježit će 27. godišnjicu pogibije heroja oslobodilačkog rata Senada – Mehdina Hodžića, Crnog labuda.

Prema Protokolu, obilježavanje će početi u 9,30 sati u Tuzli, odavanjem počasti minutom ćutnje i polaganjem cvjeća na spomen obilježju Slana banja, te se prisjetiti života i uloge Mehdina – Senada Hodžića u organizovanju otpora agresoru.

U 11,30 sati okupljanje gostiju na mezarju u Hemlijašima kod Kalesije, gdje se nalazi mezar jednog od najvećih ratnih heroja koje je BiH imala, bit će obilježen dan njegove progibije.Nakon pozdravne riječi bit će odata počast minutom ćutnje i polaganjem cvijeća na mezar heroja Mehdina, a potom će biti pročitan tekst o životu i djelu Senada Mehdina Hodžića Crnog labuda.

Dan kasnije, 10.maja, obilježavanje godišnjice herojske pogibije Mehdina Hodžića bit će obilježena  u Šićkom Brodu, kraj spomen obilježja palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata, gdje će se položiti cvijeće i podsjetiti na lik i djelo ovog poznatog borca.

Mehdin Hodžić, u narodu poznat kao kapetan Senad i Crni labud, rođen je 15. oktobra 1952. u Tuzli, a poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.

Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i ratnim priznanjem Zlatni ljiljan./Fondacije „Crni labud“/