Obilježavanje Međunarodnog dana planina

Danas je Međunarodni dan planina, koji je proglasila skupština Ujedinjenih nacija 2003. godine. Nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala se potreba stalnog osvješćivanja velikog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera za suzbijanje širenja COVID-19, EKO – ZELENI TK organizovali su Okrugli sto na temu “Šta znamo o planinskoj prirodi”? Učesnici Okruglog stola su održalki zanimljiva predavanja o polivalnetnoj funkciji šume, te se vodila eko debata o temi”Planinska priroda i njeni resursi”.O pomenutim temama govorili su istaknuti stručnjaci ove oblasti dr.Muhamed Omerović i dipl.ing.šumarstva Refik Hodžić.

Ekoloskom skupu su prisustvovali i dali doprinos predstavnici ekoloških i planinarskih organizacija,JP Šume TK, škola, univetziteta i lokalnih zajednica. Podršku organizaciji Dana planina dalo je Ministarstvo zaštite okolice TK. Upućene su ekoporuke:

-Raditi na edukaciji i promociji vrijednosti planinske prirode i boravka u planini, omogućiti besplatnu Školu u prirodi učenima osnovnih i srednjih škola, da nadležna ministarstva za pitanja turizma, zdravstva, okoliša obezbjede besplatan prevoz stanovništva u obližnje planine tokom zimskog perioda najmanje 2 puta sedmično, posebno zimi kada su gradovi sa lošom smjesom zraka.Time bi pomogli građanima u prevenciji od teškoća disanja i poboljšali bi zdravlje stanovništva. Zatraženo je aktivnije implementiranje Zakona o zaštiti prirode/očuvanje crvene liste/, te pokrenuti akcije pošumljavanja i očuvanje šumskih sistema, flore i faune.

Nakon održanog Okruglog stola u Dramar centru,Eko zeleni su nastavili aktovnosti na sadnji četinara, pa su danas posjetili Područnu osnovnu školu Požarnica, koja svoju obrazovnu funkciju ostvaruje u sastavu OŠ Simin Han.Nove sadnice krasit će dvorište ove lijepe odgojno obrazovne ustanove./Tim za medije/